Zöldgazdaság

Egymilliárd hektáron kellene erdősíteni 

A század közepére az emberiség másfél fokban képes lenne maximálni a hőmérséklet emelkedését, ha a világon csaknem egymilliárd hektáron ültetne fákat.

A globális felmelegedés egyre inkább érezteti negatív hatásait a természetre és az emberiségre nézve egyaránt, azonban a század közepére képesek lehetünk 1,5 fokban maximálni a hőmérséklet-emelkedést – írja a Science című tudományos folyóirat. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kor­mányközi Testülete által frissen publikált tanulmányban az áll, hogy ehhez csaknem egymilliárd hektáron kell fát ültetni világszerte. Az egész pontosan 0,9 milliárd hektárt csaknem 80 ezer műholdfotó elemzését követően állapították meg a zürichi műszaki egyetem kutatói. Így megtudták, mekkora az aktuális lefedettség, majd kategorizálták a különféle talajtípusokat tíz talaj- és éghajlati jellemző alapján. Ebből aztán megkapták azokat a területeket, amelyek többé-kevésbé alkalmasak a különböző típusú erdők befogadására.

Mindezek alapján például Oroszországban 151, Amerikában 103, Kanadában 78, Ausztráliában 58, Brazíliában 50, Kínában pedig 40 millió hektár telepítését tartják szükségszerűnek.

Gondoljunk csak bele, hogy egy hektár egy százszor száz méteres, vagyis tízezer négyzetméteres földterület, így érzékelni tudjuk, milyen óriási számokról van szó.

Fotó: Shutterstock

Azonban ha ezek a fák kifejlődnek, az 1800-as évek, tehát az ipari forradalom óta az emberi tevékenységek következtében kibocsátott káros anyagok kétharmadát, 200 gigatonnányi szén-dioxidot tudnak majd elnyelni és asszimilációjuk során felhasználni.

Kétségtelenül az erdők a legnagyobb szövetségeseink a klímaváltozás elleni harcban

– állítja Laura Duncanson, a Marylandi Egyetem szakembere. Bár nem vett részt a kutatásban, figyelmeztet: helyükön kell kezelnünk a módszertan miatt annak eredményeit. Máshogy látja azonban a tanulmány vezető szerzője, Tom Crowhter. Szerinte egyértelműen bizonyították, hogy mi a legjobb megoldás a problémákra. Emlékeztet, csaknem egy évszázaddal ezelőtti, a mostaninál 25 százalékkal alacsonyabb szintre is képesek lehetünk redukálni a légköri szén-dioxid-koncentrációt egyszerűen azzal, ha fákat ültetünk. Sokat és gyorsan.

Utóbbi azért is kiemelkedően fontos, mert a klímaváltozás egyik hatása az, hogy évről évre drasztikusan fogynak azok a területek a bolygón, ahol erdősíteni lehet. A felmelegedés leginkább a trópusokra volt negatív hatással ilyen szempontból. Crowhter a fatelepítések mellett fontosnak tartja a meglévő erdőterületek megóvását és a fosszilis tüzelőanyagok használatának csökkentését is. Több más kutatás ennél szigorúbb, a faültetésnél jóval előrébb sorolja a zéró emissziót.

környezet erdősítés környezetvédelem klímaváltozás éghajlat
Kapcsolódó cikkek