Zöldgazdaság

Több száz tonna szemetet gyűjtöttek össze a magyar utak mentén

A 242 helyszínen összesen 530 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Magyar Közút dolgozói.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen 242 olyan illegális hulladéklerakó helyet számolt fel, amelyről a HulladékRadar nevű telefonos applikáción keresztül szerzett tudomást

– jelentette be Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Az államtitkár kiemelte, hogy a HulladékRadar applikációban október 1-től egyedi azonosítószámmal ellátott visszaigazoló e-mailt küldenek a bejelentőknek. Az alkalmazás a bejelentésekkor beküldött első fénykép GPS koordinátáját tárolja, majd a közhiteles adatbázissal történő összevetést követően kiértesítik az illegálisan elhagyott hulladékkal érintett terület kezeléséért felelős szervezetet. Az applikáció jelenleg is fejlesztés alatt áll, hogy a későbbiekben teljesen automatikusan történjen majd a bejelentések feldolgozása.

Fotó: Varga György / MTI

A 242 helyszínen összesen 530 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Magyar Közút dolgozói. Az applikáción keresztül

a legtöbb bejelentés (összesen 31) Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területéről érkezett.

A mennyiségi adatokat figyelembe véve

a legtöbb – zömében építési-bontási – hulladékot Komárom-Esztergom megye területéről szállították el.

A bejelentések 2 százaléka gyorsforgalmi, 24 százaléka főúthálózatot, 74 százaléka pedig mellékutakat érintett. A legtöbb esetben 1-2 m3-es szeméthalmot, vagy szétszórt kommunális hulladékot jelentettek be. A hulladék összetételét tekintve elmondható, hogy több mint fele építési-bontási törmelékvolt.

illegális szemét ITM
Kapcsolódó cikkek