Zöldgazdaság

Joe Biden megválasztásával újra figyelnek a környezetvédelemre

Az Egyesült Államok klímastratégiája 180 fokos fordulatot vehet az új elnökség alatt.

Joe Biden megválasztásával az Amerikai Egyesült Államok klímaváltozással kapcsolatos stratégiája 180 fokos fordulatot vehet.

Az új amerikai elnök ígérete szerint az ország ismét csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez, amelynek célja, hogy 2100-ra ne emelkedjen 1,5 foknál nagyobb mértékben az átlagos globális hőmérséklet – írja Matt McGrath környezetvédelmi szakértő a BBC-n. Az Egyesült Államok még Barack Obama elnöksége alatt csatlakozott a paktumhoz, és vállalta, hogy 2025-re a 2005-ös szinthez viszonyítva mintegy 28 százalékkal csökkenti károsanyag-kibocsátását. Donald Trump azonban kivezette az országot a párizsi klímaegyezményből, így a fenntarthatósági tervek egy időre füstbe mentek.

Fotó: JOSH EDELSON / AFP

A világ szeme most az új elnökön van, hiszen Joe Biden a kampányidőszakban az Egyesült Államok valaha volt legprogresszívabb éghajlati stratégiáját vázolta fel.

A tervek szerint az ország újból csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez, és részt vesz a 2021 novemberére tervezett glasgow-i klímacsúcson, ahol Biden várhatóan még Obama terveinél is ambiciózusabb kibocsátáscsökkentési célokat mutat be – írja a The New York Times. A világ nagy figyelemmel kíséri Biden klímavédelmi intézkedéseit, hiszen a várakozások szerint az új elnök elsősorban az autók és az erőművek kibocsátását szabályozza majd.

Joe Biden ambiciózus tervei szerint az Egyesült Államok villamosenergia-termelése 2035-re szén-dioxid-mentes lesz, és a század közepére a karbonsemlegességet is eléri.

Az új elnök fenntarthatóbbá tenné a tömegközlekedést, támogatná az elektromos járművek gyártását, és országszerte elektromosautó-töltő állomásokat létesítene. Emellett anyagi forrásokat ígér ahhoz, hogy az amerikaiak autóikat környezetbarátabb járművekre cseréljék. Joe Biden 2 ezermilliárd dollárt tervez költeni épületfejlesztésekre, ezzel négymillió ingatlan energiahatékonyságát növelné. Andrew Light, az Obama-adminisztráció egykori magas rangú klímavédelmi tisztviselője szerint Joe Biden célja az intézkedésekkel párhuzamosan az is, hogy a fenntarthatóság ösztönzésével egyidejűleg munkahelyeket teremtsen.

Biden megválasztásával a párizsi klímacél elérhető közelségbe kerül, hiszen a világ gazdaságainak kétharmadát képviselő, a globális károsanyag-kibocsátás összesen több mint 50 százalékát okozó országok, Kína, az USA, az EU, Japán és Dél-Korea, mind vállalják 2050-ig a karbonsemlegességet

– mondta Bill Hare, a Climate Action Tracker elemzője.

Joe Biden klímavédelem Amerikai Egyesült Államok Párizsi Egyezmény
Kapcsolódó cikkek