Zöldgazdaság

Nyakunkon a mikrohullámú kazánok kora

Az új technológia szinte teljesen mentes lesz a károsanyag-kibocsátástól.

A világ első mikrohullámú kazánja tökéletes helyettesítője lehet a hagyományos gázzal működő típusoknak, mivel technológiája révén szinte teljesen mentes a károsanyag-kibocsátástól – számolnak be arról a találmány készítői az Origo cikke szerint.

A tervek szerint 2022 végéig kipróbálják a kazánokat az otthonokban is, és 2024-re tervezik az első értékesítéseket.

A Heat Wayv vállalata prototípusokat épít, hogy a mikrohullámú kazánokkal lehetővé tegyék a háztartások számára, hogy lecseréljék a hagyományos gázkazánjaikat. Ez azért fontos, mivel az új technológiának köszönhetően az eszköz nem fog szennyező anyagokat kibocsátani. A vállalat szóvivői elmondták, hogy egy három-négy hálószobás otthonra alkalmas egység körülbelül 3500 fontba fog kerülni (körülbelül 1,5 millió forint), ami semmivel se drágább a régi típushoz képest.

A vállalat találmánya ugyanakkora lesz, mint egy gázkazán. A mikrohullámokat elektromos kompenensek állítják elő, amelyek kifejezetten hatékonyak a víz felmelegítésében.

Fotó: Getty Images

A készítők arról is beszámoltak, hogy a készülék áramfogyasztása körülbelül megegyezik egy elektromos sütőjével. Hozzátették, hogy a kazán 84 százalékos hatákonysággal hasznosítja a az áramot a melegvíz előállításában, és a hulladékhő 12 százalékát képes újrahasznosítani.

A The Guardian adatai szerint, a fűtés az Egyesült Királyság szén-dioxid kibocsátásának 14 százalékát teszi ki.

Ez számottevő annak tükrében, hogy az ország 2050-re elérné a nulla kibocsátást. A 2030-as évek közepére Nagy-Britannia teljesen meg akarja szüntetni a gázkazánokat, így 2025-ben tilosz lesz beszerelni ezeket a szerkezeteket az újépítésű lakásokba.

Szakértők elmondása szerint a mikrohullámú kazánról való elképzelés hitelesnek tűnik, bár a termék részletei titkosak. Ezek az innovációs egységek tökéletes helyettesítői lehetnek a gázkazánnak, viszont a hozzáértők szerint több villamosenergiát használnának fel, így működtetésük költségesebb lenne, mint a hőszivattyúké. Mindemellett a mikrohullámú kazán nem lesz képes azonnali forróvizet biztosítani, úgy mint elődje, ezért belsejében melegvíz-tároló is helyet kap.

károsanyag-kibocsátás mikrohullám
Kapcsolódó cikkek