Zöldgazdaság

Már 5 éven belül túlléphetjük a másfél fokos melegedést

Párizsi Egyezményben meghatározott felmelegedési célt már a következő öt évben átléphetjük.

Miközben a Párizsi Egyezmény 2100-ra szeretné a melegedés mértékét másfél Celsius alatt tartani, a Meteorológiai Világszervezet éves klímajelentése szerint már 5 éven belül átléphetjük ezt a szintet – írja a Bloomberg.

Az ipari forradalom előtti hőmérséklethez képest ilyen mértékben melegebb 40 százalék eséllyel lesz a következő 5 év valamelyikében.

Mérhetően és elkerülhetetlenül kerülünk a Párizsi Egyezményben megfogalmazott célok alsó határához

– mondta Petteri Taalas, a szervezet főtitkára, mely szerint ez egy újabb intő jel, hogy minél gyorsabb és határozottabb fellépésre van szükség.

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP

A tavalyi év 1,2 fokkal volt melegebb a preindusztrális átlagnál, ami 2016-tal holtversenyben a legmelegebb valaha mért hőmérséklet.

Az elmúlt 7 év a 7 legmelegebb volt a feljegyzések kezdete óta és 90 százalék a valószínűsége hogy 2021 és 2025 között az eddigi rekord is megdől.

A főtitkár szerint mindez komoly egészségügyi hatásokkal jár, de a környezetet és az élelmiszer-biztonságot is próbára teszi. Mindez az Atlanti óceánon több trópusi vihar kialakulásához is vezethet.

Észak-Amerika dél-nyugati része szárazabb, míg az afrikai Száhel-övezet és Ausztrália esősebb lehet idén az 1980 és 2010 közötti átlagnál.

klímaváltozás klíma Párizsi Egyezmény klímaválság
Kapcsolódó cikkek