Zöldgazdaság

Nagy teljesítményű akkumulátorokkal robbantana a Porsche

A Volkswagen luxussportautókat gyártó egysége, a Porsche AG közös vállalkozást indít a Customcells céggel a töltési időt is jelentősen csökkentő nagy teljesítményű akkumulátorok gyártásához – írja a Reuters.

A lítiumion akkumulátorokat gyártó Customcells-szel létrejött megállapodás célja a Porsche jelenlegi elektromos autóiban használt prototípusoknál magasabb energiasűrűségű akkumulátorok előállítása. Az európai autógyártók függetlenednének az ázsiai akkumulátorgyártóktól, és arra törekednek, hogy az általuk piacra dobott elektromos modellek megfeleljenek az egyre szigorúbb kibocsátási célkitűzéseinek.

Fotó: Shutterstock

A töltési idő csökkentése mellett, a magasabb energiasűrűség csökkentené az akkumulátorokhoz szükséges anyagmennyiséget. Az akkumulátor gyártási költségei is csökkennének, megfizethetőbbé téve ezáltal az elektromos autókat.

A gyártóegység célja az óránkénti 100 kilowattnyi kapacitás elérése, amely éves szinten 1000 autóra elegendő akkumulátort jelentene.

Oliver Blume, a Porsche ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott áprilisban, hogy a cég fel szeretné gyorsítani az elektromos gépjárművek iránti keresletet egy akkumulátorokat gyártó, tübingeni gyártóegység létrehozása által. Akkor még nem esett szó arról, hogy a Porsche közös vállalkozásba kezd a tübingeni székhelyű Customcells céggel.

A Porsche anyavállalata, a Volkswagen kijelentette, hogy fél tucat akkumulátortelepet kíván létrehozni Európa-szerte és globális szinten is bővítené az elektromos járművek töltéséhez szükséges infrastruktúrakapacitást.

https://www.vg.hu/vallalatok/vallalati-hirek/2026-tol-csak-elektromos-audit-vehetunk-3847703/

 

Porsche elektromos autó
Kapcsolódó cikkek