A világ energiaszektorból származó metán kibocsátása 70 százalékkal magasabb, mint amennyit hivatalosan közöltek a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) tájékoztatása szerint – számolt be a Reuters. A tény amiatt is fájdalmas, mert a metán kibocsátásának csökkentése gyors hatást gyakorolhatna a globális felmelegedés megfékezésére. A metánszivárgás által elvesztett gázmennyiség pedig több mint elegendő lenne a gázárak emelkedését okozó szűkös kínálat enyhítésére.

A problémához a szénipar járul hozzá legnagyobb mértékben; 42 millió tonnával előzte meg a fosszilis tüzelőanyag-ágazat többi jelentős részét. Ezt követi a kőolaj és a földgáz 41, illetve 39 millió tonnás kibocsátása. Az IEA szerint az emberi tevékenységből adódó metánkibocsátás mintegy 40 százaléka származik az energiaágazatból. Ugyanakkor más iparágak, köztük a mezőgazdaság is nagy metánkibocsátók.

Egy bányász műszak után a Tashan szénbányában, Datongban, Kína északi Shanxi tartományában, 2015. november 19.  Fotó: GREG BAKER

A metán a szén-dioxid után a legfontosabb üvegházhatású gáz. A szén-dioxidnál nagyobb a hőcsapdázó képessége, de a légkörben gyorsabban bomlik le, ami azt jelenti, hogy

a metánkibocsátás csökkentése gyors hatást gyakorolhat a globális felmelegedés megfékezésére.

Ennek érdekében a világnak fokoznia kell az ellenőrzési erőfeszítéseket és a politikai intézkedéseket - áll a párizsi székhelyű megfigyelőszervezet 2022. évi globális metánkövetési jelentésében. A kibocsátás korlátozására tett bizonyos erőfeszítések azonban már kifizetődőek lehetnek. Az IEA közlése szerint

az energiaszektorból származó metánkibocsátás tavaly valamivel kevesebb mint 5 százalékkal nőtt. Ezzel nem érte el a 2019-es szintet, és kissé elmaradt a teljes energiafelhasználás növekedésétől.

Épületek Peking központi üzleti negyedében egy homokvihar idején, 2021. március 15-én.  Fotó: LEO RAMIREZ

Nemrég fogadták el az új klímaegyezményt, melynek során áttörést jelentett, hogy az első globális környezetvédelmi megállapodásként a 197 résztvevő ország megnevezte a szenet, mint fosszilis fűtőanyagot, amelynek használatát az energiatermelésben hosszú távon csökkenteni kell. Ahogy arról a Euro News beszámolt, a klímacsúcson az Egyesült Államok közölte, hogy 2030-ra 45 százalékkal kell csökkentenünk a gázkibocsátást ahhoz, hogy 2050-re elérjük a nettó zéró kibocsátást.  Tim Gould, az IEA vezető energiagazdasági szakértője szerint

ha az évtized végére az ember által okozott metánkibocsátást a jelenlegi szinthez képest 30 százalékkal tudjuk csökkenteni, akkor az évszázad közepén a hőmérséklet-emelkedésre gyakorolt hatás olyan mértékű lenne, mintha a világ összes személygépkocsiját, teherautóját, repülőgépét és hajóját átállítanánk a nulla kibocsátású technológiákra.

Az európai átlag 6 tonna körüli egy főre jutó kibocsátáshoz képest hazánk egyébként kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki. Az elmúlt három évben nem változott jelentős mértékben a mennyiség; 2019-ben az éves emisszió 64,4 millió tonna szén-dioxid egyenérték volt az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint.

Hiába a koronavírus, új csúcson az üvegházhatású gázok koncentrációja a légkörben

A Meteorológiai Világszervezet legújabb, hétfőn közölt jelentése szerint a koronavírus-járvány hatására leálló légiforgalom, alacsonyabb ipari termelés és az ezek hatására az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése sem vezetett ahhoz, hogy ezen gázok légköri koncentrációja ne döntsön újabb rekordot.

 

Metánszivárgás, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni

Nem lehet figyelmen kívül hagyni a metánszivárgás kérdését, hisz az megsokszorozza a szén elégetésének éghajlati hatását Anatoli Smirnov, az Ember nevet viselő londoni székhelyű klímakutató csoport szénbányákból származó metánnal foglalkozó vezetőjének véleménye szerint. Annak ellenére, hogy léteznek költséghatékony technológiák, mind ez idáig nagyon keveset tettek a szénipari vállalatok a metánszivárgás csökkentése.

Forrongnak az óceánok

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés miatt már hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban.

Az elvesztett metánmennyiség az európai villamosenergia-ágazatban felhasznált összes gázmennyiséggel egyenértékű, és több mint elegendő a gázárak emelkedését okozó szűkös kínálat enyhítésére.

az IEA becslése szerint. A mai magas gázárak mellett a világ olaj- és gázipari műveleteiből származó szinte valamennyi kibocsátás elkerülhető lenne nettó költség nélkül - nyilatkozott Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója, aki fájlalta a tényt, miszerint

ha tavaly a fosszilis tüzelőanyag-ipar összes metánszivárgását felfogták és értékesítették volna, a világot 180 milliárd köbméter földgázzal lehetett volna ellátni.