Leszakadt egy 1550 négyzetkilométer nagyságú jéghegy az Antarktiszról. A jégtábla az Antarktisz Brunt Ice Shelf elnevezésű régiójáról vált le. A kutatók egy évtizeddel ezelőtt már felfedezték, hogy a területen jelentős repedések húzódnak, amik az elmúlt két évben kezdtek mélyülni. A szakértők fontosnak tartják, hogy a leszakadás várható volt, és nincs köze az éghajlatváltozáshoz.

Satellite Imagery of Iceberg A-74 calved from Antarctica's Brunt Ice Shelf
ANTARCTICA - 14 MARCH 2021: Iceberg A-74 calved from Antarctica's Brunt Ice Shelf in February 2021. (Photo by Gallo Images/Orbital Horizon/Copernicus Sentinel Data 2021)
Fotó: Gallo Images

Ez az esemény várható volt, a Brunt Ice Shelf természetes viselkedésének része. Nincs összefüggésben az éghajlatváltozással 

– erről Dominic Hodgson professzor, a BAS gleccserkutatója beszélt.

A CNN arról írt, hogy a leválásra azért is lehetett számítani, mivel jelenleg az Antarktiszon nyár van, ilyenkor pedig rendszerint gyakoribbak ezek az események. A National Snow and Ice Data Center tudósai arról számoltak be, hogy az idei nyári időszakban a jég kiterjedésének csökkenése sokkal gyorsabb, mint a korábbi években. 

Hozzátették, hogy a tengeri jég kiterjedése 45 éve a legkisebb volt a műholdfelvételek szerint. 

A kutatók szerint ennek az oka, hogy tavaly novemberben és decemberben a Ross-tenger vizének hőmérséklete 2 fokkal melegebb volt, mint az átlag. Emellett az erős szél is amortizálja a jéghegyeket.

A műholdas mérések kezdete óta nem volt ilyen vékony a jég az Antarktiszon

Tegyük hozzá, hogy a déli féltekén most tél van, a negatív rekord is a korábbi júliusokra vonatkozik. Februárban azonban a nyári legkisebb értéket is feljegyezték.

A kutatók legfrissebb adatai azt mutatják, hogy hiába hűlt lejjebb a levegő tavaly december óta, az Antarktisz jégtáblái nem kezdtek el „gyógyulni”. Ebből arra következtetnek, hogy az idén ismét rekordot dönt a jégmező zsugorodása.