Az Antarktisz jégrétegét 1979 óta tudjuk műholdakkal viszonylag pontosan lemérni, és az azóta rendelkezésre álló adatok szerint a júliusok közül még sosem volt olyan csekély a jégpáncél mérete a Déli-sarkvidéken, mint idén júliusban – közölte a Copernicus európai klímavédelmi szolgálat, megerősítve, hogy aggasztók az eddig mért éves adatok is.

Noha az óceánon úszó jégréteg olvadása nem emeli a tengerszintet, 

mivel a nyílt óceán több hőt nyel el a fehér, jó fényvisszaverő hatással rendelkező jégpáncélnál, a felmelegedés folyamatát gyorsítja a jelenség. 

Mind a két sarkvidéken az a normális, ha a jégpáncél nyáron olvad, télen pedig visszafagy, azonban az idei tavaszon olyan pillanat is volt, amikor egyszerre olvadt a jégtakaró mind a két térségben.

ANTARCTICA - FEBRUARY 14: A view of ice floes on Lystad Bay off Horseshoe Island as the floes melt due to global climate change in Antarctica on February 14, 2022. Turkish scientists, within the scope of the 6th National Antarctic Science Expedition, monitored the global climate change and followed the glaciers that provide the heat balance of the world and decrease every year. Sebnem Coskun / Anadolu Agency (Photo by Sebnem Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Sebnem Coskun / Anadolu Agency via AFP

Az olvadás hosszabb távon Grönlandon és az Északi-sarkvidéken gyorsabb, mint a Déli-sark környékén, egyelőre nem tudni, hogy miért. A déli félteke telén idén júliusban azonban az antarktiszi jégpáncél csak mintegy 15,3 millió négyzetkilométeren – az 1991 és 2020 közötti átlagnál 1,1 millió négyzetkilométerrel, vagyis 7 százalékkal kisebb területen – fagyott vissza a Copernicus kutatói szerint.

A jégtakaró februárban, a déli félteke nyarának végén a feljegyzések kezdete óta a legkisebbre szűkült, 

ekkor a fagyott terület 30 százalékkal volt kisebb az elmúlt harminc év átlagánál. Változás azóta sem történt a trendekben, a jéggel borított terület folyamatosan kisebb volt, mint az adott időszak átlaga. A jégpáncél már júniusban is a hónapra jellemző negatív rekordot döntött, és júliusban ismét szokatlanul kicsi volt a jégtakaró.

Az Északi-sarkvidéken a jégréteg felszíne 4 százalékkal csökkent az eddigi átlaghoz képest júliusban a Copernicus szerint. Ez volt az eddigi években júliusban mért 12. legkisebb kiterjedés.