Az óceánok felmelegedése újabb rekordokat döntött meg, a feljegyzések kezdete óta tavaly volt a legnagyobb arányú – állapította meg egy nemrég publikált nemzetközi kutatás. Az Advances in Atmospheric Sciences című folyóiratban megjelent tanulmány elkészítésében 16 – főként kínai, amerikai és olasz – kutatóintézet 24 tudósa vett részt.

Summer weather in Rio 17 January 2023, Brazil, Rio de Janeiro: People enjoy a day on Copacabana beach in high temperatures. On Sunday, the so-called felt temperature in the Brazilian metropolis reached 55 degrees Celsius. Photo: Lorrana Penna/dpa (Photo by Lorrana Penna/picture alliance via Getty Images)
óceán felmelegedés klímaváltozás
Rekordszinten volt tavaly is az óceánok felmelegedése.
Fotó: Getty Images

Az előző évhez viszonyítva 2022-ben a Föld óceánjai a felszíntől 2000 méteres mélységig annyi hőt nyeltek el, amennyivel 700 millió másfél literes vízforralóban lévő vízmennyiséget lehetne felforralni – emelte ki a tanulmány egyik szerzője, Cseng Li-csing, a Kínai Tudományos Akadémia Atmoszféra Fizikai Intézetének kutatója.

Az óceánok felmelegedésének vizsgálata kulcsszerepet játszik az éghajlatváltozás nyomon követésében, mivel a globális hő több mint 90 százalékát az óceánok nyelik el. Cseng szerint az óceánok hőmérsékletének növekedése újabb bizonyítékkal szolgál a globális felmelegedésre.

Az óceánok felmelegedésének mértéke 2017 óta szinte minden évben rekordokat dönt.

A kínai tudós hangsúlyozta: mivel az óceánok késve reagálnak a globális felmelegedésre, még évtizedekig érzékelhető marad a hőmérsékletük emelkedő tendenciája.

A nemzetközi tanulmány megállapította, hogy az óceánokban az eleve magas sótartalmú területeken növekedett a víz sótartalma, míg ott, ahol alacsonyabb volt, tovább csökkent.

Az óceánok felmelegedése együtt jár a tengerszint emelkedésével és a szélsőséges időjárási jelenségekkel. Emellett a globális felmelegedést az is fokozza, hogy az óceánok kevesebb szén-dioxidot képesek megkötni, így több, az emberi tevékenységből keletkezett szén-dioxid marad a légkörben – figyelmeztetnek a kutatók.

Lelophatja a sonkát a tányérunkról a klímaváltozás

A sonkakülönlegesség őshazája Spanyolország legszegényebb régiója. Emiatt a helyi gazdaság életben maradásához rendkívül fontos volna, ha nem tűnne el a sonka a polcokról.