A Magyar Fejlesztési Bank álláspontja szerint a magyarországi pénzintézetek megfelelő felkészültsége kiemelt jelentőségű az ESG-átállás terén. A fenntarthatóság irányába tett lépések aktívan hozzájárulhatnak ahhoz a szemléletváltáshoz, amely a gazdasági szereplők versenyképességének javításához szükséges, ezért fontos felmérni, hol áll jelenleg a szektor. Ezt a témát járták körül szeptember 26-án, az MFB Székház Kupolatermében tartott konferencián, ahol egy asztalhoz ülhetett a gazdaságfejlesztés stratégiai tervezését végző kormányzati szakember, az MNB képviselője, az ESG-szabályozás terén tapasztalatokkal rendelkező tanácsadói kör, valamint a kereskedelmi és fejlesztési hitelintézeti oldal is.

Budapest, 2022. november 19.
A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) épületének bejárata a főváros V. kerületében, a Nádor utcában.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Róka László

A bankokra kiemelt szerep hárul abban, hogy a piaci szereplők, valamint a szabályozó hatóságok által is igényelt és elvárt ESG-átállás lépései mielőbb és minél hatékonyan terjedjenek el a gazdasági szereplők körében

– emelte ki előadásában Zátrok Ildikó, az MFB vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, hogy a bank küldetésének tekinti, hogy élen járjon a fenntarthatósági szempontú jó gyakorlatok és szemlélet hazai elterjesztésében. Úgy véli, hogy a bankoknak jelentős belső folyamatszabályozási és kockázatkezelési fejlesztéseket is meg kell megvalósítaniuk, amiben az érintett pénzintézetek projektmenedzsment szervezeti egységeire is jelentős szerep hárul.

Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára megerősítette, hogy kiemelt kormányzati cél, hogy Magyarország a klímacélok teljesítése mellett is megőrizze és biztosítsa hosszú távú versenyképességét.

A folyamat kulcsszereplőinek törekednie kell arra, hogy a zöldpénzügyi szegmens fejlődésével párhuzamosan a vállalatok, és kiemelten a kkv-k vonatkozó tudása is lépést tartson

– hangsúlyozta az államtitkár.

Az idén először, hagyományteremtő szándékkal szervezett konferencia hosszú távú célja az, hogy a szektort érintő feladatok megvitatásán túl egyre inkább a pénzintézetek és a vállalkozások közös fórumává váljon.

ESG: felesleges, kötelező adminisztratív tehernek tarthatják majd sokan

Versenyhátrányba kerülhetnek, kiszorulnak a banki finanszírozásból és a beszállítói szerződésekből is azok a cégek, amelyek nem fenntarthatóan működnek. Az ESG-tanúsítvány egyelőre nem kötelező, de uniós direktívaként előbb-utóbb az lehet bizonyos esetekben. Mindeközben a kkv-k többsége nem tudja, mi az ESG, és hogyan érinti majd őket. Állami szerepvállalásra van szükség az ismeretterjesztésben és a képzésben, tanúsításokban is – derült ki a Makronóm Intézet szeptemberi fórumán.