Miközben a világ vezetői felszólaltak a „globális felmelegedés” konferencián Dubajban, az Arab-sivatag szívében, és a "rossz szokásosról" beszéltek, úgy mint a gáztűzhelyek használata, a tehénpukik és a benzinüzemű járművek, addig a müncheni repülőtéren egy erős hóvihar minden járatot a földhöz szögezett. A téli időjárás közlekedési káoszt okoz Bajorországban. A müncheni főpályaudvarról induló és oda érkező vonatjáratokat törölték és időlegesen a repülőteret is leállították.

Onset of winter in southern Germany - Munich
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

"A müncheni magánrepülőgépek a dubaji globális felmelegedési konferencia felé tartva a szó szoros értelmében lefagytak a gleccserré változott kifutópályán" - írta Ryan Maue meteorológus, a NOAA korábbi vezető tudósa. 

A magánrepülők használata rendkívül nagy terhet ró a környezetre: az így kibocsátott üvegházhatású gáz mennyisége közel 25 százalékkal emelkedett a pandémia óta. Ehhez képest idén minden idők legtöbb magánrepülőgépét adhatják el, miközben a magángép-tulajdonosok zöme nem fizeti be a szükséges légi közlekedési adókat sem, és jetjeik is egyre nagyobb környezeti terhelést rónak a bolygóra.

Az amerikai Institute for Policy Studies (IPS) kutatóintézet és a magasabb vagyonadót szorgalmazó, gazdag magánszemélyekből álló Patriotic Millionaires, azaz Hazafias Milliomosok nevű csoport által összeállított jelentés szerint 2022-ben 5,3 millió magánrepülést bonyolítottak le világszerte.

A Greenpeace idén márciusban közölte, hogy a luxusjáratok az elmúlt három évben összesen 5,3 millió tonna szén-dioxidot bocsátottak ki, a járatok száma pedig a 2020-as közel 119 ezerről 2022-re 573 ezerre ugrott.