BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Közvetlenül a bankszámlánkra érkezhet a visszaváltott üveg ára

A Mohu fejlesztése révén elsőként Magyarországon utalhatja a bankszámlájára az ügyfél az italcsomagoló anyagok visszaváltási díját. A műanyag palackot, üveget vagy alumíniumdobozt visszaváltó vásárló a visszajáró ötven forintért az üzletben levásárolható utalványt is kaphat, vagy felajánlhatja a pénzt jótékonysági célra.

Nemzetközi szinten is egyedülálló fejlesztést vezetett be a Mohu a hazai italcsomagolás-visszaváltási rendszerben, miután május vége óta letölthető és használható a visszaváltási díjat azonnal az ügyfél bankszámlájára utaló REpont applikáció.

Elindította új alkalmazását a Mohu / Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Az alkalmazást a Mohu irányításával, külső partnerek (MA-Coding, Envipco, Tomra, Sensoneo, Alerant, Raiffeisen Bank) fejlesztették. A Repont által kínált kényelmi funkciók egyike, hogy az applikáció letöltése és a rövid regisztráció után bankszámlaszámunk megadásával kérhetjük a REpont automatánál az azonnali visszautalást. Ennek előfeltétele a REpont applikáció letöltése és egy egyedi azonosító létrehozása.

Pofonegyszerű az egész

  • A regisztráció a személyes alapadatok megadása,
  • majd a kétfaktoros hitelesítés után
  • a bankszámlaszám rögzítésével zárul.

Ezután a felhasználó egyedi azonosítót kap, melyet a visszaváltó automatánál beszkennelve a visszaváltásnak akár az első lépéseként azonosíthatja magát. Az azonosítás után és a visszaváltást követően az automata kijelzőjén lévő kifizetés gombra kattintva a visszaváltási díj az azonnali fizetési rendszer szabályainak megfelelően, néhány másodpercen belül megérkezik a bankszámlára. A gyors és kényelmes alkalmazás megfelel a szigorú adatvédelmi biztonsági követelményeknek, a folyamat pedig teljesen papírmentes.

További hasznos funkciók

Az alkalmazásban egyéb hasznos funkciók is vannak. A helyszínek funkció megnyitásával helyadataink megosztása után megtekinthetők a legközelebbi REpont-automaták, a térképen lévő pontokra kattintva ellenőrizhetjük az üzletek nyitvatartási idejét, címét és az automata által elfogadott italcsomagolások típusát is. Az alkalmazás vonalkód-ellenőrző funkciójának használatával még otthonunkban megbizonyosodhatunk arról, hogy az italcsomagolás visszaváltható-e. Az applikáció tartalmazza a leggyakrabban ismételt kérdéseket és az erre adott válaszokat is.

A REpont alkalmazás letölthető az App Store-ból és a Google playről.

Keresni kell a logót!   

Immár közel 3000 automatában lehet visszaváltani a visszaváltható jelöléssel ellátott műanyag palackokat, üvegeket és alumíniumdobozokat országszerte. Magyarországon a visszaváltási rendszer január óta van jelen, de a boltok polcain fokozatosan jelennek meg a visszaváltható csomagolások, mert a gyártók június 30-ig hozhatnak forgalomba nem visszaváltható italokat. 

A visszaváltható, nem újrahasználható csomagolásokat a palackon egy 50 forintos logó jelzi. 

A szabály nagyon egyszerű, ha ez a logó megtalálható a csomagoláson, és az 50 forintot kifizettük a palackért, akkor az visszaváltható. Ugyanakkor egyre több a visszaváltható csomagolás a boltokban, eddig több mint egymillió csomagolást váltottak vissza a magyar vásárlók, és ez a szám várhatóan egyre gyorsabban fog nőni. 

A REpont-rendszer

  • A visszaváltási rendszer célja, hogy radikálisan lecsökkenjen a műanyag palackok, alumíniumdobozok, üvegek által okozott környezetszennyezés, és azok minél nagyobb hányadát hasznosítsuk újra. A rendszer a fenntarthatóságot szolgálja.
  • A visszaváltássál akár a 90 százalékos újrahasznosítás is elérhető.
  • Az 50 forintos visszaváltási díj motiválja a vásárlót, hogy visszavigye a palackot.
  • A visszaváltható csomagolások fokozatosan jelennek meg az üzletek polcain, mert a gyártók június 30-ig haladékot kaptak.
  • Tehát a június 30-ig forgalomba hozott, de nem visszaváltható csomagolások még egy ideig biztos ott lesznek a boltok polcain. A boltoknak jelezniük kell, melyik a visszaváltható és melyik a nem visszaváltható csomagolás.
  • Egyre több a visszaváltható csomagolás, immár több mint egymillió csomagot váltottak vissza a magyar vásárlók, és ez a szám várhatóan egyre gyorsabban nő majd.

 

MFB ESG
 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.