Agrár

Korai érés után gyenge lett a kajszitermés

A hagyományosan június vé­gé­től augusztus közepéig tartó kajszi­sze­zonban az utóbbi évtized leggyen­gébb termésére számíthatnak a gaz­dák.

A hagyományosan június vé­gé­től augusztus közepéig tartó kajszi­sze­zonban az utóbbi évtized leggyen­gébb termésére számíthatnak a gaz­dák – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kajszifajta-bemutatóján.

A rendezvényen a termelők megismerhették a késői érésű, fagytűrőbb fajtákat és fajtaújdonságokat, valamint a legmodernebb művelési rendszerek nemzetközi tapasztalatait.

A gyenge idei kajszihozam fő oka, hogy a március eleji kemény fagyok alaposan megtizedelték a termést.

A legnagyobb károkat a nyugat-dunántúli és a dél-alföldi régióban szenvedték el a gyümölcsfák, ezeken a területeken szinte teljes mértékben megsemmisült az idei termés. A szakemberek szerint átlagosan 30 ezer tonnás – bár az utóbbi évek KSH-adatai alapján ennél alacsonyabb – termésnek kevesebb mint a harmadát takaríthatják be idén a termelők, ami sajnos még az előzetes becsléshez képest is visszaesést mutat. Öröm az ürömben, hogy az idei szezonban más gyümölcsfajokhoz hasonlóan a kajszi is két héttel korábban érett, így kis mennyiségben már június közepétől elérhetők voltak a korai fajták.

Fotó: Shutterstock

A statisztikákból az is kiderül, hogy a termőterület az utóbbi években folyamatosan növekszik, bár a bővülés üteme elég mérsékelt. A legjelentősebb hazai termőtáj Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, ahol körülbelül ezer hektár kajsziültetvény található. Ennek mintegy harmadán a gönci magyar kajszi fajtát termesztik. Nagyobb termőterületek találhatók még Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Tolna, Somogy és Heves megyében.

A hazai termés 70 százalékát az ipar használja fel, 30 százalékát értékesítik a frisspiacon.

A belső fogyasztás növekedése mellett az is megfigyelhető, hogy a magyar kajszi kiváló tulajdonságait külföldön is elismerik, egyre keresettebb külpiaci termék, hosszú évek óta egyike a legmagasabb áron értékesíthető kertészeti exportcikkeinknek. Az elmúlt években 3,5 ezer tonna körüli mennyiséget exportáltunk friss kajsziból, meghatározó részét Ausztriába és Németországba.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

fagykár gyümölcstermelés kajszi Mártonffy Béla
Kapcsolódó cikkek