Agrár

Az európai aszály miatt drágult a búza

Az extrém nagy szárazság mellett az Egyesült Államokban a fogyasztás növekedése is felfelé hajtja az árakat.

A búza világpiaci ára a június eleji vékánkénti 510 dollárcentes szintről augusztus elejére 17 százalékkal 597,25 dollárcentre emelkedett. Azóta a kurzus visszatért az 540 centes szint környékére, de még így is 25 százalékkal drágább most a búza, mint egy évvel ezelőtt.

A drasztikus áremelkedés mögött az extrém nagy európai szárazság áll. Egy néhány héttel ezelőtti globális felmérés szerint a világpiacról 7,1 millió tonna búza hiányzik.

Vannak olyan területek, ahol valamivel többet tudtak betakarítani az átlagosnál, de az európai aszály miatt 7,5 millió tonna termés esett ki.

Az Egyesült Államokban ugyan nagyjából a tervek szerint alakult a betakarított mennyiség, de a szárazság az idén szinte globális jelenségnek számított. Európában főleg Németországban, a balti térségben és Franciaországban keserítette meg a gazdák életét, de hazánkban is kevesebb kalászos gabona termett néhány százalékkal az elmúlt öt év átlagához képest. Azért csak ennyivel, mert nálunk később lett szokatlanul meleg és száraz az időjárás, mint Németországban.

Fotó: AFP

Csehországban 7,5 százalékkal kevesebb a termés, mint tavaly, Németországban pedig 26 százalékos lett a visszaesés az elmúlt öt év átlagához képest. A berlini kormányzat mentőprogramot is indított a csődveszélybe került gazdák megsegítésére. Németországban 1881 óta nem mértek olyan nagy hőmérsékleti anomáliákat, mint az idén.

Európában utoljára 2012–13-ban volt ehhez hasonlóan alacsony búzatermés.

A szokatlanul nagy áprilisi szárazság után a júniustól egészen augusztusig tartó aszály végképp megindította az árak emelkedését. A párizsi árutőzsdén 17-20 százalékkal ugrottak meg a határidős árak július közepétől, a chicagóin 10-15 százalékkal.

A gabonapiacon az azonnali árakat a már betárazott, a korábbi terméséből megmaradt készletek határozzák meg, míg a határidős árakra főleg az idei betakarításra vonatkozó várakozások hatnak .A gabonák világpiaci árának alakulása szempontjából az is lényeges, hogy az Egyesült Államokban és világszinten is nőtt az élelmiszercélú felhasználás, miközben az idén a takarmánycélú fogyasztás csökkent, elsősorban Oroszországban és az EU-ban

– mondta a Világgazdaságnak Antal Áron, az MKB Bank szenior ágazati szakértője.

A világpiacon megállt az összesített búzakészletek növekedése, és az előrejelzések szerint a tavaly elért rekordszinthez képest akár 5 százalékkal is alacsonyabb lehet az év végi zárókészlet. Szakértők szerint ugyanakkor a mostani áremelkedés üteme már nem sokáig tartható fenn.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

gabona kukorica búza
Kapcsolódó cikkek