Agrár

Fűszervita és háború Indiában

Két hónap alatt negyedével zuhantak a kurkuma­árak Indiában, amely e fűszer legnagyobb termelője a világon. A gazdák központi intervenciót sürgetnek, de követelésük egyelőre süket fülekre talál.

Termelők milliói keseregnek Indiában a kurkuma rekordtermése miatt. Az elégedetlenség sokukat tettekre is sarkallta: tüntetéseken követelték a kormánytól a helyzet rendezését. Ez a konfliktus cseppet sem hiányzott a Pakisztánnal szembeni katonai feszültség idején a májusi választásokra készülő kormánynak. India, a népszerű fűszernövény legnagyobb termelője és exportőre ezúttal a piacgazdaság szabályainak áldozata lett, ugyanis a tavalyelőtti gyenge termés és a készletek kiürülése miatt egekbe szökött a felvásárlási ár.

Az emberek bíztak abban, hogy az indiai sáfrány néven is ismert kurkuma ára magas szinten stabilizálódik, ennek következtében radikálisan megnövelték a termésterületet.

Az árak azonban 24 százalékot zuhantak azután, hogy a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően a tavalyi idény rekordtermést hozott, és túltermelési válság alakult ki.

A raktárak megteltek, és a kereslet sem nőtt számottevően tovább azóta, hogy a gyulladáscsökkentő és antioxidáns komponenseket tartalmazó kurkumát felfedezte a nyugati világ egészségtudatos életmódot folytató része. A fűszer színezőanyagként is használatos, és az indiai konyha nélkülözhetetlen kellékének számít. Emellett kultikus feladata is van, a menyasszony és a vőlegény arcát például ezzel kenik be az esküvő előtt, hogy házasságukat jó egészségben élhessék meg.

Fotó: Shutterstock

A kurkuma érési ideje is szimbolikus: kilenc hónap. Jellemzően a tavasz végén, nyár elején ültetik, és január–februárban kerül a piacra a friss fűszer, a felvásárlás is akkor zajlik, a piaci kereslet-kínálat törvényei szerint.

De­cemberben még 1200 dollárt adtak tonnájáért, onnan szánkáztak le 900 dollárig az árak a piacra öntött friss termés dömpingje miatt.

Félő, hogy központi beavatkozás nélkül tovább zuhannak az árak, ezért a termelők és a kereskedők kormányzati felvásárlást vagy átmeneti hatósági ár bevezetését sürgetik, ám követelésük egyelőre süket fülekre talált. A Reuters szerint az ilyen ügyekben eljáró Indiai Fűszertanács is mélyen hallgat, s a több millió gazda – egyben szavazópolgár – átverve érzi magát. Egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a kudarc láttán a termelők tömegesen térnek át az alternatívát nyújtó szójára, hüvelyes növényekre és dohányra, s ezzel azok piacán boríthatják fel a kényes egyensúlyt.

Indiában éves átlagban 6,5 millió zsák fűszerkurkumát állítanak elő, egy zsák 70 kilogrammnak felel meg.

A kivitel évi egymillió zsákra tehető, amivel India részesedése 80 százalékos e fűszer globális kereskedelmében. A fő exportpiacai közé az Egyesült Államok, az Egyesült Arab Emírségek, Banglades, Japán és Malajzia tartozik.

További részletek a Világgazdaság hétfői számában

túltermelés kurkuma Pakisztán fűszer India
Kapcsolódó cikkek