Agrár

Csak biztosítással érhető el az agrárkár-enyhítés legmagasabb összege

A kárenyhítési alapból a termelő kizárólag akkor kapja meg a számára megítélt támogatás 100 százalékát, ha rendelkezik piaci növénybiztosítással is, egyébként csak 50 százalékos térítésre számíthat – hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerdai közleményében.

Emlékeztettek, hogy a díjtámogatás éves keretösszegének 5 milliárd forintra emelése és a támogatási szerkezet egyszerűsítése mellett idén több csomag is kedvezően módosult. A kilenc kockázatot tartalmazó „A” típusú biztosítási csomagba bekerültek a csonthéjas és héjas gyümölcskultúrák, a „B” jelű konstrukcióban a korábbi 5 kockázat helyett immár a 9 kockázat bármelyikére köthető biztosítás.

A szövetség szerint ezért idén tovább emelkedhet a biztosítással védett termőterületek aránya.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az Agrárminisztérium április 4-én közölte: az idei kárenyhítési évben eddig közel 550 aszálykárt jelentettek be, mintegy 24 ezer hektár területre, míg az múlt év azonos időszakában csupán egy aszálykár bejelentés érkezett 41 hektárra. Az aszálykár-bejelentések leginkább az alföldi megyékből érkeztek, elsősorban az őszi vetésű szántóföldi növénykultúrákról. A szövetség kiemelte, hogy

a díjtámogatási rendszer 2012-es bevezetése óta a gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 65 százalékát utólagos támogatásként visszakaphatják.

A biztosítási díjtámogatást a Magyar Államkincstár (MÁK) e-ügyintézési felületén lehet igényelni. A kérelmek beadása április 9. és május 15. között lehetséges.

 

Mabisz aszálykár mák Agrárminisztérium
Kapcsolódó cikkek