Agrár

Pluszfinanszírozás járhat a Green Deal miatt

Nagy István azt is szeretné elérni, hogy ne csak a termőföldre járjon egységes területalapú támogatás, hanem a tavi felületekre is.

Az Európai Bizottság programja, az európai zöld- megállapodás (Green Deal) nem ellenünk van, hanem olyan lehetőség, amellyel élnünk kell

– mondta a Világgazdaságnak Nagy István agrárminiszter. Ha lehetővé tesszük például azt, hogy a zöldítésbe ne csak lágy szárú, hanem fás szárú növények is bekerülhessenek, akkor a telepített erdők nagysága jócskán meg tud növekedni. Mezővédő erdősávok alakulhatnak ki, amelyek az apróvadállományra, a beporzókra, a környezet hűtésére, ezen keresztül pedig a mikroklímára hatalmas pozitív hatással lennének. Ez csak egy azok közül az intézkedések közül, amelyek a magyar termelők számára hasznosak, a brüsszeli klímapolitikai elvárásoknak is megfelelnek, és – ahogy a miniszter fogalmazott – ott van a levegőben, hogy valóban meg is valósulhatnak.

Forrás: MTI/Varga György

Nagy István azt is szeretné elérni, hogy ne csak a termőföldre járjon SAPS, vagyis egységes hanem a tavi felületekre is.

Ha ez bekövetkezne, akkor máris sokkal jobban megéri olyan területeken, amelyeken most kínlódnak, akár ideiglenes víztározót is létrehozni ahhoz, hogy a fölösleges vizet megőrizzük, és azt átmenetileg halászati célra is hasznosíthassák a gazdálkodók, amiből pluszbevételt érhetnek el

– mutatott rá. Ezeket a terveket a magyar kormány Brüsszelben is ismertette.

A miniszter szerint tehát a Green Deal előnyös lehet a magyar termelőknek, de a programban rejlő lehetőségek kihasználásához föl kell vennünk a megfelelő szemüveget, és azon keresztül nézve kell végiggondolnunk, milyen az Európai Bizottságnak és Magyarországnak is megfelelő megoldásokat tudunk alkalmazni.

 

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

közös agrárpolitika Nagy István SAPS Green Deal uniós agrártámogatások zöldítés
Kapcsolódó cikkek