Agrár

Trump támogatja országa farmereit

Az amerikai kormányzat újabb közvetlen támogatást biztosít az agráriumnak.

Az agráriumnak nyújtott újabb közvetlen anyagi támogatást jelentett be Donald Trump amerikai elnök és Sonny Perdue szövetségi agrárminiszter kedden a Fehér Házban.

Az amerikai farmerek és állattenyésztők újabb 16 milliárd dolláros segítséget kapnak,

részben közvetlen pénzátutalásokkal, részben termékeik kormányzati felvásárlásával.

Az amerikai agrártársadalom a koronavírus-járvány közepette példa nélkül álló nehézségekkel néz szembe

fogalmazott Perdue a sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy a szövetségi agrártárca áprilisban, éppen a járvány gazdasági következményeinek enyhítésére létrehozott Farmerek a családok élelmiszerellátásáért nevű programja keretében 3 milliárd dollár értékben vásárol fel a gazdáktól friss árut, tejtermékeket, húst, és ezekből a szükséget szenvedő amerikai családokat látják el élelmiszercsomagokkal.

A kifizetések május 26-án kezdődnek tette hozzá Sonny Perdue. A szövetségi kormányzat áprilisban 19 milliárd dolláros szintén közvetlen kifizetésekkel már megsegítette a gazdatársadalmat. A tájékoztatón Donald Trump elnök bejelentette, hogy a kormányzat 354 milliárd dolláros szerződést kötött egy virginiai startup-vállalattal generikus gyógyszerek, köztük az új típusú koronavírus okozta Covid-19 nevű betegség kezelésére szánt készítmények és gyógyszerészeti összetevők gyártásáról.

Fotó: Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP

A Fehér Ház tisztségviselői és elemzők egyaránt fontos döntésnek nevezték ezt, mivel a lépés azt jelzi: az Egyesült Államok erőfeszítéseket tesz a gyógyszergyártás „visszatelepítésére” a tengerentúlról. Ezzel kapcsolatban a The Washington Post című napilap kedden emlékeztetett arra, hogy

az elmúlt több mint két évtizedben a generikus gyógyszerek amerikai gyártásának nagy részét kiszervezték külföldre, elsősorban Kínába és Indiába.

„Ez a függőség a külföldi ellátástól kivált ellentmondásossá vált a koronavírus-járvány idején” szögezte le a Post. Peter Navarro, a Fehér Ház kereskedelmi főtanácsadója, aki a gyógyszergyártás visszatelepítésének egyik fő szorgalmazója és szervezője, a döntés bejelentése után leszögezte: „nagy nap ez Amerika számára, benne van Trump stratégiájának minden eleme. Gyártsunk Amerikában”. Donald Trump kedden délután elnöki rendeletet írt alá, amelyben gazdasági szabályzók megszüntetésére kéri fel a szövetségi kormányzati szerveket és ügynökségeket.

„A szükségtelen gazdasági szabályzók akadályozzák a gazdaság talpra állítását” mondta az elnök a rendelet aláírásakor a Fehér Házban az újságíróknak. Hozzáfűzte: felkérte a kormányzati szerveket és ügynökségeket, hogy végleg szüntessék meg azokat a szabályzókat, amelyeket a koronavírus-járvány miatt átmeneti időre függesztettek fel.

Donald Trump Sonny Perdue koronavírus USA agrárium
Kapcsolódó cikkek