Agrár

Megduplázódott a hazai ökoterületek mérete

A hozzájuk kapcsolódó vállalkozások is dinamikusan fejlődtek.

Tavaly 303 ezer hektárra emelkedett az ökológiai gazdálkodásba bevont területek nagysága Magyarországon, ez azt jelenti, hogy az elmúlt öt évben megduplázódott a hazai ökoterületek mérete – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Feldman Zsolt nyitó előadásában kiemelte:

a Vidékfejlesztési program által biztosított csaknem 100 milliárd forintos keret, amelyre ökológiai gazdálkodásra áttérés vagy ökogazdálkodás fenntartása céljából lehetett pályázni, jelentősen hozzájárult ehhez a növekedéshez.

Fotó: a kép csak illusztráció/AFP

Az ökogazdálkodásba bevont területek jelentős növekedésével párhuzamosan a hozzájuk kapcsolódó vállalkozások is dinamikusan fejlődtek: míg 2015-ben közel 2300 vállalkozó volt öko tanúsított, 2019-re számuk meghaladta az 5600-at.

Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy az új, európai Közös Agrárpolitika (KAP) kialakítása és a magyar stratégiai tervezés folyamatban van. Számítanak az ökológiai ágazat szereplőinek szakmai javaslataira, hogy 2023-tól a közös célokat legjobban szolgáló támogatási struktúra valósulhasson meg.

Az új KAP elindulása előtti úgynevezett átmeneti időszakban a minisztérium egy évvel meghosszabbítja az ökológiai gazdaságok 2020-ban lejáró támogatásait. Az érintett gazdálkodóknak nyilatkozni kell majd meghosszabbítási szándékukról, amelynél kiemelten fontos lesz a földhasználati jogosultság igazolása is – tette hozzá az államtitkár.

A jogszabályokkal és az ágazat jövőjével összefüggésben az uniós Ökogazdálkodási Cselekvési Terv 2020. november 27-ig nyilvános konzultáció keretében mindenki számára véleményezhető.

agrárgazdálkodás mezőgazdaság agrár ökogazdálkodás
Kapcsolódó cikkek