Agrár

Az agrárkamara empatikus magatartást kér az áruházláncoktól

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a koronavírus miatt felmerülő vis maior helyzetek kezelésére rugalmasságot és empátiát kér.

Az agrárkamara az elhúzódó peres ügyek elkerülése érdekében azt kéri a kiskereskedelmi áruházláncoktól, hogy a beszállítóknál az igazolt koronavírus fertőzések miatt kialakult termelési és szállítási problémákat a lehető legnagyobb rugalmassággal, empátiával kezeljék.

A NAK közleményben kiemelte: a kamara állásfoglalást adott ki az élelmiszer-nagykereskedelemben a koronavírus-járvány miatt kialakult vis maior esetekkel kapcsolatban.

A járványügyi okán igazoltan bekövetkezett akadályoztatás is vis maior helyzetnek minősül.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Hangsúlyozzák, ha valamely szerződő fél nem képes teljesíteni szerződéses kötelezettségeit, de bizonyítja, hogy a „szerződésszegést” ellenőrzési körén kívül eső, a szerződéskötés időpontjában előre nem látható körülmény okozta, akkor a szerződésszegő fél nem köteles megtéríteni a másik fél esetleges kárait, azaz mentesül a kártérítési kötelezettség alól.

Kifejtették, a mentesülésre csak akkor van lehetőség, ha az említett körülmény a vírussal közvetlen összefüggésbe hozható, és következményei elvárható intézkedésekkel sem háríthatók el, valamint az a szerződés megkötésének időpontjában nem volt előrelátható.

járvány áruházak NAK vis maior
Kapcsolódó cikkek