Agrár

Több hazai baromfi került a boltokba

Baromfihús-fogyasztást ösztönző kampányt kezd az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Baromfi Termék Tanács. A forgalom annak ellenére is emelkedhet, hogy a baromfi már most is a legnépszerűbb állati eredetű fehérjeforrás.

Magyarországon évente csaknem 35,5 kilogramm az egy főre jutó baromfihús-fogyasztás. Az utóbbi években a tojás iránti kereslet is folyamatosan nő, héjas tojásból az egy főre jutó fogyasztás 2015-ben 133 darab volt, ez 2018-ra 158 darabra emelkedett. Nagy István agrárminiszter a kampányt beharangozó eseményen elmondta, hogy

a hazai hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja, csaknem 2600 baromfitartó gazdaság állítja elő a friss, egészséges baromfihúst és tojást.

Jövőre léphet hatályba az a minisztérium által készített jogszabály, amely pontosabb, egyértelműbb információk feltüntetését teszi kötelezővé a tojásoknál. A még előzetes egyeztetésen lévő tervezet szerint az ömlesztett tojás esetében nemcsak az országkód magyarázatát, hanem a származási ország megnevezését is fel kell tüntetni, a hazai tojások esetében pedig a nemzeti zászlót is meg kell jeleníteni. Jelenleg a dobozos és az ömlesztett tojás esetében a származási országra vonatkozó információk csak közvetetten, a tojáshéjon elhelyezett kódban jelennek meg.

A koronavírus-járvány jelentős problémákat okozott a baromfi- és a tojáspiacon, a vendéglátást, a közétkeztetést, valamint a turizmust érő korlátozások visszavetették a forgalmat

– mondta a miniszter. A madárinfluenza is jókora károkat okozott, de a hazai baromfiágazat ilyen körülmények között is biztosítani tudta a lakosság folyamatos élelmiszer-ellátását – tette hozzá. A hazai kiskereskedelmi láncok is növekvő mennyiségben szerezték be hazai termelőktől a baromfihúst és a tojást. A miniszter szerint középtávon a baromfihús-fogyasztás lassú, de folyamatos növekedésével lehet számolni, amit a termelési alapok fejlesztésének támogatásával – például a baromfitartó telepek korszerűsítésére és új telepek építésére, illetve a járványügyi kockázatokat csökkentő fejlesztésekre kiírt pályázatokkal – az agrárkormányzat is segít.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke közölte, hogy

a baromfiágazat termelési értéke az elmúlt években átlagosan – élőállat-szinten – 250-300 milliárd forintot tett ki,

becslések szerint a tenyészalapanyaggal és a feldolgozott élelmiszerrel ennek a dupláját is elérheti ez az érték. Ebből az étkezési tojás árbevétele tavaly 23,12 milliárd forint volt. Az idén a koronavírus- és madárinfluenza-járvány miatt az ágazat termelése 10 százalékkal csökkenhet. Baromfihúsból 700 ezer tonnát állítottak elő tavaly a BTT adatai szerint, étkezési tojásból pedig évente 1,2-1,3 milliárd darabot termelnek.

A fogyasztásösztönző kampánnyal vidéken 140, Budapesten pedig több mint 200 közterületi felületen találkozhatnak, valamint a rádiókban és az online térben is megjelennek a baromfihús beltartalmi értékeiről és az elkészítéséről szóló információk.

Emelkedik a világ csirkehústermelése

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának októberben megjelent rövid távú előrejelzése szerint a világ csirkehústermelése a 2019-eshez képest 1,5 százalékkal, 100,8 millió tonnára emelkedhet az idén, 2021-ben pedig tovább nőhet, 102,9 millió tonnára. A legnagyobb csirkehústermelő országok közül az USA-ban 1,6, Kínában 8, Brazíliában pedig 1,4 százalékos bővülés várható az idén, míg az Európai Unióban, Indiában és Thaiföldön csökkenhet a termelés.

 

tojástermelés Nagy István Csorbai Attila Baromfi Termék Tanács baromfihús-termelés
Kapcsolódó cikkek