Agrár

Az élmezőnyben a magyar agrárium termelékenysége

A becslések alapján az unióban átlagosan 4 százalékot csökkent, míg hazánkban több mint 10 százalékot nőtt a mezőgazdaság produktivitása idén.

Az idei időjárási viszontagságok mellett a koronavírus-járvány sem tett jót az európai agráriumnak, többek között ezért is csökkenhetett átlagosan 4 százalékkal a mezőgazdaságban dolgozók termelékenységi mutatója az unióban. Ezzel párhuzamosan a becsült adatok alapján Magyarországon még a tavalyi év gyarapodását is meghaladó mértékben, több mint 10 százalékot tudott erősödni a hazai agráriumban dolgozók produktivitása – mutat rá az Eurostat friss felmérése.

Fotó: Pixabay

A 2020-as évben nem csak az időjárás, de világjárvány is negatív hatással volt a mezőgazdaságra. Többek között ezeknek is köszönhető, hogy az statisztikai hivatalának előzetes adatai alapján,

az idén átlagosan 4 százalékkal csökkent az uniós országokban a mezőgazdaság termelékenysége.

A negatív változást javarészt az öt nagyobb súlyú európai agrárium produktivitásának a visszaszorulása okozta, amelyek közösen az unió gazdálkodásainak a felét adják.

Az Eurostat mezőgazdasági termelékenységi mutatója a mezőgazdasági számlarendszerekben szereplő forgalmat az iparágban dolgozók létszámának arányában vizsgálja, és az időszakra érvényes inflációval igazítja. Ez a mutató nem azonos a mezőgazdaságból élő háztartások összes bevételével, vagy a mezőgazdaságban dolgozók bevételeivel!

Az idei évben a legnagyobb mértékű visszaesést a mezőgazdasági termelékenységben a mutató alapján Romániában mérték 47 százalékkal, majd őket követi a sorban Németország(16 százalék) és Lengyelország(10 százalék) csökkenése. De számottevő visszaesést mértek Franciaország(8 százalék) és Olaszország(5 százalék) gazdaságaiban is.

Az európai országokban 2019/2020-ban mért százalékos csökkenés a mezőgazdasági termelékenységi indexben. Fotó: Eurostat

Ezzel szemben az unió éllovasa a mezőgazdasági termelékenységi index tekintetében Litvánia gazdasága volt 18 százalékos bővülésével a 2020-as év előzetes adatai alapján. A dobogón őket követi Spanyolország(13 százalék) és Írország(12 százalékos) gyarapodása.

Míg az EU statisztikai hivatalának becsült agrár adatai alapján Magyarországon több mint 10 százalékot bővült az idén, ezzel hazánkban nőtt a negyedik legnagyobb mértékben a mezőgazdaság termelékenysége.

Így nem csak a tavalyi növekedést múlhatja felül az idén mért magyar agrárproduktivitás, de 2015 óta először venné vissza a vezető helyet hazánk a V4 országok között az agrárium termelékenysége szempontjából.

A magyarországi mezőgazdasági termelékenységi mutató az elmúlt 10 évben folyamatosan meghaladta a kontinensen mért átlagot, sőt,

a tavalyi közel 8 százalékos bővülés után, idén újabb 10 százalékot növekedhet a hazai agrárium termelékenysége az előzetes adatok alapján.

Ezzel 2020-ban Magyarország megelőzheti a visegrádi országok között a tavalyi legerősebb mutatóval rendelkező Szlovákiát, ahol ha csak 1 százalékot is, de úgyszintén javulni látszik az index. A V4-ek közül Csehországban növekedett még idén az agrártermelékenység mutatója majdnem 3,5 százalékkal, míg Lengyelországban közel 10 százalékot esett is az idei év becsült adatai alapján.

 

Eurostat produktivitás mezőgazdaság agrár termelékenység
Kapcsolódó cikkek