Agrár

Tovább drágul a tojás a kedvezőtlen időjárás miatt

A hazai termelés tavaly rekordmértékű volt, azonban a globális időjárás nem kedvezett a takarmánynak, ezért megemelkedtek a világpiaci árak.

Az elmúlt két év alatt 10 százalékkal nőtt a tojás ára, ez leginkább a megemelkedett takarmányárakra vezethető vissza. Az év utolsó hónapjában már 442 forintba került tíz tojás – írja a Pénzcentrum a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

A hazai termelés tavaly rekordmértékű volt, azonban az időjárás nem kedvezett a takarmánynak, ezért megemelkedtek a világpiaci árak.

Ugyan Magyarországon rekordmennyiséget takarítottak be, emiatt a termelők árcsökkenésre számítottak, de máshol – például Kínában – az időjárás nem kedvezett a kukoricának, így az ott lecsökkent kínálat miatt nagyot ugrott a kereslet, és kilőttek a világpiaci árak – írja a hírportál.

Fotó: Pixabay

Szép Imre, a tojásszövetség elnöke szerint a gabonafélék ára 25-30 százalékkal nőtt, januárban a kukorica tonnánkénti ára meghaladta a 60 ezer forintot.

Miután a takarmány a legmeghatározóbb költség, a tojás tovább drágulhat. Hogy mennyivel, és abból mit érzékelnek a vevők, az majd az üzleti tárgyalások során dől el – írja a portál.

takarmány tojás világpiaci ár Központi Statisztikai Hivatal (KSH)
Kapcsolódó cikkek