Agrár

Innováció előtt a magyar élelmiszeripar

Az elmúlt 5 évben megduplázódott a bioterületek mérete.

A biogazdálkodás és a bioélelmiszerek előállítása jelentősen hozzájárul a magyar agrárium növekedéséhez és fejlődéséhez – jelentette ki Erdős Norbert, az Agrárminisztérium államtitkára.

Hazánkban tavaly 303 ezer hektárra emelkedett a biogazdálkodásba bevont területek nagysága,

így az elmúlt 5 évben megduplázódott a bioterületek mérete. A legfrissebb nemzetközi adatok szerint, ezzel Magyarország a tizedik legdinamikusabban fejlődő ország a világon – mondta Erdős Norbert.

Az államtitkár hangsúlyozta, a magyar kormány célja a biogazdálkodás további fejlesztése, s annak segítése, hogy az ágazat mind területben, mind élelmiszer előállításban további jelentős előrelépést érjen el.

Fotó: Shutterstock

A 2021 és 2027 közötti időszakban óriási lehetőség előtt állnak az élelmiszeripari, köztük a bioélelmiszer gyártó hazai vállalkozások, hiszen

a több mint 4500 milliárd forintos vidékfejlesztési forrás segítségével a korábbiakhoz képest jóval nagyobb fejlesztési keretre pályázhatnak majd az ágazat szereplői.

Az is nagy hangsúlyt fektet az ágazat fejlesztésére, a Termőföldtől az asztalig stratégia része, hogy 2030-ra az Unió mezőgazdasági területeinek legalább 25 százalékán biogazdálkodás induljon el.

Az elkövetkezendő 7 évben pedig a közvetlen területalapú támogatások 20 százalékát a biogazdálkodók támogatására szeretnének fordítani.

biogazdálkodás mezőgazdaság élelmiszer Agrárminisztérium
Kapcsolódó cikkek