Magyarország ezentúl minden eddiginél kedvezőbb feltételek mellett szállíthat sertéshúst és hústerméket Szingapúrba, a hazai előállítóknak az általánosan érvényes előírásokon túl semmilyen többletkövetelményt nem kell teljesíteniük az exporthoz – jelentette ki Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Így a harmadik országok között kifejezetten enyhének számító kritériumrendszernek köszönhetően
számottevően emelkedhet az ázsiai államba kivitt hazai áruk mennyisége.
A megállapodás egy csaknem egyéves tárgyalássorozat lezárásaként született meg, amelyet Magyarország szingapúri nagykövetségével szoros együttműködésben indított az Agrárminisztérium. Az elmúlt évek hazai állategészségügyi intézkedései alapján a szingapúri társhatóság elfogadta egy új feltételrendszer felállítását, olyannyira, hogy
az Agrárminisztérium szakemberei által tett javaslatokon túl semmilyen többletelőírást nem fogalmaztak meg a magyar előállítók számára.
Az új feltételek értelmében a jelenlegi EU-s, valamint magyar jogszabályoknak való megfelelés egyben a szingapúri követelmények teljesítését is jelenti. Így például a sikeres szakpolitikai és gazdaságdiplomáciai egyeztetéseknek köszönhetően több korábbi kiegészítő vizsgálat és vérvételi kötelezettség is megszűnt a sertéshúst és hústerméket előállítók számára.
A példátlan engedményekkel elfogadott új kritériumrendszer nemcsak a hazai állategészségügy és az ott dolgozó szakemberek, de az egész ország számára jelentős elismerés – emelte ki az államtitkár. A megállapodás egyúttal – a szingapúri mellett –
a teljes délkelet-ázsiai régióba irányuló exporttevékenységnek is új lendületet adhat.
A szingapúri exportlehetőség iránt érdeklődő cégek a további információkról a területileg illetékes járási hivatalban tájékozódhatnak.