Agrár

Nagy a kereslet a traktorok iránt

A használt és az új munkagépek is kapósak.

Az Agroinform.hu közleménye szerint az idei első negyedévben 788 új traktort helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 17 százalékkal haladta meg az előző év első három hónapjában regisztrált 675-ös értéket.

Különösen márciusban volt kiugró, 31 százalékot is meghaladó a növekedés: a hónap során 355 új traktort adtak el, szemben a tavaly ilyenkori 270 géppel.

Mint írták, az első negyedévben is a 8 tonnánál nagyobb típusokból fogyott a legtöbb,

így az év során a teljes eladások 54 százaléka ebben a szegmensben zajlott. A márkák közötti versenyben a 20 százalékos eladási arányt produkáló John Deere mögött a New Holland végzett 9 százalékos piaci részesedéssel, őket követte a Claas 7 százalékkal.

Fotó: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB

Az Agroinform.hu online mezőgazdasági piacterének adatai azt mutatják, hogy nem csupán az új,

hanem a használt traktorok piacán is komoly élénkülés zajlott az elmúlt negyedév során.

A portálon meghirdetett, majd gazdát cserélt gépek száma 24 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A trend hosszú távú jellegét mutatja, hogy az egyes hónapokban rendre 20–25 százalék között mozgott a növekedés üteme a bázisadatokhoz képest.

Bár a járványhelyzet még nem múlt el, a traktorok piacára már ősz óta visszatért az optimista hangulat. Arra számítunk, hogy a szélesebb gazdasági környezet fokozatos normalizálódása tovább élénkíti majd ezt a szegmenst is, így 2021-ben az előző évek 3100 körüli eladásszámát sikerül akár 5–10 százalékos mértékben is meghaladni, ami kedvezően növelheti tovább a gépesítettség műszaki színvonalát az agrárszektorban

– jelzi előre Bolyki Bence, a piacteret üzemeltető cég ügyvezetője.

Agroinform mezőgazdasági munkagép traktoreladás
Kapcsolódó cikkek