Agrár

Több pénz került a termelők számláira

Az agrár- és vidékfejlesztési kifizetések összege 2017 óta dinamikusan ­emelkedik, 2020-ban az előző évinél 10,8 százalékkal lett magasabb, és elérte a 918,9 milliárd forintot – áll az Agrárközgazdasági Intézet pénzügyi hírlevelében.

A kifizetések minden főbb támogatási csoport esetében nőttek 2020-ban, közülük legnagyobb arányban, 26,8 százalékkal a nemzeti támogatások bővültek, megközelítve a 150 milliárd forintot. A növekmény jelentős része a Covid–19-járvány hatásainak enyhítését célzó válságkezelő programhoz kapcsolódott. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összefoglalója szerint

tovább emelkedett 2020-ban a Vidékfejlesztési program (VP) és a Magyar halgazdálkodási operatív program (Mahop) jogcímeire folyósított összeg is. A 18,1 százalékos bővüléssel ezekből összesen 245,6 milliárd forint jutott el a gazdálkodókhoz tavaly.

Ahogyan korábban, az elmúlt évben is a termelőknek nyújtott közvetlen támogatások domináltak az agrár- és vidékfejlesztési támogatások között. Tavaly 500 milliárd forintot tettek ki az ebben a kategóriában nyújtott támogatások, ezek 2019-hez képest 19,8 milliárd forinttal nőttek. A közvetlen támogatásokra folyósított összeg 50,5 százaléka formájában, 34,2 százaléka pedig a zöldítési komponens keretében jutott el a kedvezményezettekhez.

A két fő jogcím mellett

  • a termeléshez kötött állattenyésztési támogatások domináltak 43,6 milliárd forinttal, amelynek 53,3 százalékát, 23,3 milliárd forintot a tejhasznú tehéntartás támogatására fizették ki.
  • Szálas és szemes fehérjenövényekre 8,5 milliárd forintot folyósítottak,
  • az extenzív gyümölcstermesztésben részt vevők számára az előző évhez hasonlóan 3,2 milliárd,
  • intenzív gyümölcstermesztésre pedig 2 milliárd forintot fizettek ki.
  • A fiatal gazdák 3,5 milliárd forint támogatásban részesültek, ami 0,9 milliárd forinttal elmaradt az előző évi kifizetéstől.
  • Fotó: Varga György / MTI

    A vidékfejlesztési és halászati programok keretében nyújtott támogatások tavaly 37,7 milliárd forinttal emelkedtek.

    A VP-ből 243,1 milliárd forint kifizetés teljesült a tárgyévben, míg a Mahop keretében 2,5 milliárd forinthoz jutottak a gazdálkodók – áll az AKI összefoglalójában.

    A VP intézkedései közül eszközberuházásokra 85,1 milliárd forintot, agrár-környezetvédelmi és éghajlattal kapcsolatos intézkedésekre 57,3 milliárd forintot fordítottak. További 18,2 milliárd forint jutott az alapvető szolgáltatásokra és a falvak megújítására. Állatjóléti támogatásokra 7,5 milliárd forintot vehettek igénybe a kedvezményezettek. A 2014–2020-as VP indulása óta 2019 végéig 830,9 milliárd forintot fizettek ki a pályázóknak.

    A nemzeti támogatások jogcímeire 149,9 milliárd forintot vehettek igénybe a kedvezményezettek, a növekedés jelentős része a válságkezelő program keretében folyósított átmeneti támogatásokhoz köthető. A piaci és egyéb támogatások összege elérte a 23,4 milliárd forintot, amely nagyságrendileg megegyezett az előző évi kifizetéssel. Az Agrárminisztérium fejezetén kívül szerepel, de az agrártámogatásokhoz kapcsolódik a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés – emlékeztetnek a hírlevél szerzői. Az adókedvezmény összege 2020-ban 27,8 milliárd forint volt.

    Az összes agrártámogatáson belül a nemzeti támogatások aránya 2,1 százalékponttal, a vidékfejlesztési és halászati programoké 1,7 százalékponttal emelkedett tavaly.

    A közvetlen támogatások részaránya 3,5 százalékponttal, a piaci és egyéb uniós támogatást kiegészítő támogatásoké pedig 0,2 százalékponttal csökkent.

    Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások keretében folyósított 918,9 milliárd forint 78,2 százaléka (718,5 milliárd forint) európai uniós forrásból származott, 21,8 százalékát (200,4 milliárd forint) pedig a hazai költségvetésből fizették ki. Az uniós társfinanszírozással megvalósult támogatások esetében az uniós kifizetések aránya 80 százalékot tett ki, további 20 százalékukat a nemzeti költségvetésből folyósították.

    Vidékfejlesztési program nemzeti agrártámogatások uniós agrártámogatások agrártámogatás
    Kapcsolódó cikkek