Agrár

Keresztbe tett a hűvös idő a vetéseknek

A fagy és az alacsony talajhőmérséklet mellett növényegészségügyi problémák is jelentkeztek.

Nem kedvezett a tél végi és kora tavaszi időjárás a mezőgazdasági munkáknak,

az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint a hűvös időben a készültségi állapot elmaradt az előző évitől: akkor a tervezett munkák mintegy 60 százalékát végezték el április közepéig, míg idén a tavaszra ütemezett vetéseknek csupán a 34,1 százalékán vannak túl az agrártermelők.

A zöldségfélék vetése 34,1 százalékon állt, a gabonafélék vetési állapota országosan 25,8 százalékos készültséget mutatott

– az utóbbi egy évvel ezelőtt már csaknem 54 százalékos volt. A mezőgazdasági munkák helyzetét felmérő operatív jelentések szerint 2021-ben a tavaszi vetésű szántóföldi növények tervezett vetésterülete 2,04 millió hektár körül alakul, ami szinte teljesen megegyezik az egy évvel ezelőtti tervekkel.

Az időjárási hatásokról azt írja az AKI, hogy a tél végi melegebb időjárási viszonyok mellett a csapadék mennyisége is megfelelő volt, igaz, jókora területi különbségek alakultak ki.

A kora tavaszi időszak viszont már erősen aszályos volt, az ennek nyomán fellépő vízhiány nagyon lelassította a növények fejlődését.

Fotó: Shutterstock

Áprilisban sok hűvös nap volt, helyenként fagyott is, az alacsony talajhőmérséklet pedig kedvezőtlenül hatott a mezőgazdasági munkák végzésére. Nehezítette a termelők helyzetét, hogy

az enyhe tél kedvezett a kártevők és a kórokozók túlélésének, emiatt növényegészségügyi problémák is jelentkeztek.

A talajlakó kártevők okozta kár erősen megnőtt, ezért szükség volt a vegyszeres védekezésre.

A tavaszi vetésű gabona tervezett területe 1,13 millió hektár, ebből április 16-ig 293 ezer hektáron végeztek a vetéssel. A legelőrehaladottabb Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád megyében volt a munka, itt több mint 50 százalékon, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében 8,2, illetve 13,2 százalékon állt az elvégzett munkák aránya.

Kukoricát az előzetes jelzések szerint 994,7 ezer hektáron vetnek a gazdálkodók, ám április közepéig alig a tervezett terület negyedén, 232,8 ezer hektáron végeztek a munkával – bár a szakmabeliek állítják, hogy így sincsenek késésben a vetéssel.

A tavaszi árpa 32,2 ezer és a tavaszi búza 8,3 ezer hektárnyi tervezett vetésterületén a gazdák szinte teljes egészében végeztek az előirányzott munkákkal.

A napraforgó tervezett vetésterülete 650,1 ezer hektár, a gazdák 313,1 ezer hektáron, a terület 48,2 százalékán végezték el a munkát.

A cukorrépa területe 12,3 ezer hektár lesz, melynek 80,1 százalékát vetették be április közepéig. A burgonya 2021-ben tervezett vetésterülete 8,7 ezer hektár körül alakul, és április közepéig a munka 52,3 százalékát fejezték be. A zöldségfélék vetésterülete várhatóan 54,2 ezer hektár lesz, ennek közel 35 százaléka Hajdú-Bihar megyében található. A csemegekukorica előirányzott vetésterülete 27,6 ezer, a zöldborsóé 17,7 ezer hektár.

A görögdinnye és a tökre oltott dinnye tervezett összes vetésterülete 3,9 ezer hektár, ami főként az alföldi régióra koncentrálódik.

A jelentések szerint a vetés 14,6 százalékát fejezték be április közepéig.

tavaszi fagy gabona tavaszi munkák termőterület kukorica
Kapcsolódó cikkek