Agrár

Rányomta bélyegét az időjárás a spárgaszezonra

Magyarországon 1400–1550 hektárról 5600–6700 tonna spárgát takarítottak be az elmúlt években.

Az idén a kedvezőtlen időjárás, a tavaszi fagyok és a hűvös április miatt késlekedett a spárga betakarítása, a spárgasípok érése lassult – áll az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összefoglalójában. A KSH adatai szerint

Magyarországon 1400–1550 hektárról 5600–6700 tonna spárgát takarítottak be az elmúlt években.

Magyarországon a spárgaszezon általában április elejétől június elejéig, közepéig tart.

A hazai spárgafogyasztás alacsony, a termés 95 százalékát külföldre szállítják. A KSH adatai szerint a friss vagy hűtött spárga külkereskedelmi aktívuma 2,24 milliárd forintra nőtt 2020-ban.

A kivitel mennyiségben 17 százalékkal, 2285 tonnára csökkent, míg értékben 5 százalékkal, 2,32 milliárd forintra nőtt.

A magyarországi spárga legnagyobb vásárlói Németország, Svájc és Finnország.

A Budapesti Nagybani Piacon a 15. héten jelent meg a hazai spárga kilogrammonként 2600–2700 forintos termelői áron.

A 16–18. héten a fehér spárgát kilónként 1943, a zöld spárgát pedig 1986 forintért kínálták, egyaránt 18 százalékkal magasabb áron, mint az előző év azonos időszakában.

A bécsi nagybani piacon a magyarországi fehér spárgát a 18. héten kilogrammonként 6–9 euró között kínálták, míg az osztrák termék ára 8,6 euró volt.

Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Az spárgatermelése 307,4 ezer tonna volt 2020-ban, a németországi termés 117 ezer tonnával az össztermelés 38 százalékát, a spanyolországi 65,1 ezer tonnával a 21, míg az olaszországi 47 ezer tonnával a teljes európai mennyiség 15 százalékát adta.

Az áprilisi hideg idő a kontinensen is kedvezőtlenül hatott a spárgatermelésre, emiatt számos európai országban kisebb a kínálat 2021-ben, ugyanakkor élénk a kereslet, mivel egyre több országban engedélyezik az éttermek újbóli megnyitását.

Az Európai Unió tagországai közül Németországban a legnagyobb az egy főre jutó spárgafogyasztás, a németországi piacfigyelő szolgálat (AMI) adatai szerint az éves átlagos spárgafogyasztás 1,2 kilogramm volt 2020-ban. A fő beszállító országok Spanyolország és Görögország, amelyek együttesen a spárgaimport mintegy 60 százalékát adják. A német fogyasztók a fehér spárgát részesítik előnyben. A vezető termelő régió Alsó-Szászország, 30 ezer tonnát megközelítő volumennel.

A Freshplaza adatai szerint Spanyolországban a zöldspárga-szezon márciusban kezdődött, mintegy három héttel később, mint az előző évben. A szezon kezdete óta a termelés szűkös, a kereslet meghaladta a kínálatot. A spárga vetésterülete csökkent. Spanyolország kisebb termésével is meghatározó az európai piacokon. Olaszországban a fagyok miatt a spárgaszezon késve indult, az árak emelkedtek.

Freshplaza Agrárközgazdasági Intézet Budapesti Nagybani Piac Európai Unió mezőgazdaság spárga
Kapcsolódó cikkek