Agrár

A korábban vártnál nagyobb lehet az európai búzatermés

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) friss becslése szerint az 27 tagországának búzatermelése 137,5 millió tonna lesz idén. Ez az előző havi becsléshez képes 3,5 millió tonnával, a tavalyi évhez képeszt 11,6 millió tonnával több, és 5 százalékkal haladja meg az 5 éves átlagos értéket.

Az esőzések nyomán a becsült átlaghozam is az előzőeknél várnál magasabbra, hektáronként 5,77 millió tonnára becsülik, ami az előző havi várakozásnál három, az előző évinél pedig hat százalékkal jobb.

Fotó: Ilya Naymushin / Sputnik

Havi összehasonlításban a legnagyobb változás Németországban következhetett be, mely esetben a termésbecslést 1,3 millió tonnával, 22,9 millióra emelte az USDA. Az unió legnagyobb búzatermelője, Franciaország a várakozás szerint 0,8 millió tonnával nagyobb, 37,5 millió termést takaríthat be. A nagyon kedvező időjárás nyomán a román várt termést 0,5 millióval, 9,2 millióra emelték, Litvániáét 0,3 millió tonnával, 4,6 millióra, Lengyelországét pedig 0,2 millióval, 12 millió tonnára.

Az európai búzapiacon meghatározó szereplőként jelenlévő Ukrajnában az előrejelzések szerint a 2021/22-es gazdasági évre 29,5 millió tonna búzatermést jósolnak.

A tavalyihoz képest ez 16, az előző hónaphoz képest 2, az 5 éves átlaghoz képest pedig 11 százalékkal több. Az előrejelzések szerint Ukrajnában hektáronként 4,11 tonna a termés várható, ez a tavalyinál 11 százalékkal magasabb érték. A betakarított terület nagysága is öt százalékkal, 7,17 millió hektárra nő az előrejelzés szerint.

usda termés várakozás előrejelzés búza búzatermés
Kapcsolódó cikkek