A kukorica betakarítása 70 százalékon áll, vagyis több mint 700 ezer hektárról már bekerült a termés a magtárakba 

– mondta érdeklődésünkre Petőházi Tamás, a Gabonatermelők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Mint emlékezetes, az Agrárközgazdasági Intézet jelentése szerint október 8-án, amikor a terület 20 százalékát takarították be, csupán 5,5 tonna volt a hozam. Ez azóta javult, és mivel a GOSZ-elnök szerint most következnek a magasabb terméshozamú, magasabb FAO-számú kukoricafajták, a szövetségnél bíznak benne, hogy a betakarítás végére elérik a hattonnás országos termésátlagot. A KSH adatai szerint egyébként tavaly 8,58, és az elmúlt öt év átlagában is 8,12 tonna volt a kukorica hektáronkénti termésátlaga.

Jelenleg tonnánként 90 ezer forint fölötti árak vannak a piacon, viszont nagy mozgás nincs, csak azok adják most el a terményüket, akiknek muszáj, ám aki teheti, betárolja. 

Nagyon komoly keresleti piac alakult ki, ami felhajtja az árakat. A világpiacon is magasak az árak, és kérdés, hogy a kereskedők által említett nagyobb mennyiségű import megvalósul-e. Termelői körökben úgy vélik, hogy legfeljebb néhány százezer tonna behozataláról lehet szó, exportárualap viszont nem lesz. 

Fotó: DODÓ FERENC

A búzapiacon vannak még készletek, de a termelők kivárnak, mert ott is emelkedik az ár. Petőházi Tamás szerint a felhasználói piacnak el kell fogadnia, hogy a nemzetközi árak megjelennek Magyarországon is, és képesnek kell lennie érvényesíteni ezt az áremelkedést a lisztben és a végtermékekben is.

Az input áremelkedések miatt ugyanakkor a következő szezon a szántóföldi növényt termesztőknek kevésbé lesz stabil, mint a mostani – véli a GOSZ-elnök. Legkevésbé a vetőmagok ára emelkedett, de a növényvédő szereknél 30-35 százalékos áremelkedés valószínűsíthető, a műtrágya pedig a földgáz árának emelkedése miatt a négy-ötszörösére drágult. Ezenkívül nagy gondot okozhat a mezőgazdaságban is az AdBlue-hiány.

Aki időben kapcsolt, az tudott műtrágyát vásárolni, de most már szó sincs kínálati piacról, a kisebb kereskedőknél már nincs is készlet. 

Nagyon komoly intenzitáscsökkenést vetít előre a műtrágya-felhasználás visszaesése, amire már volt példa Magyarországon a rendszerváltáskor

– mondta Petőházi Tamás. Az egekbe szökő árak és a készlethiány miatt valószínűsíthető, hogy a következő szezonban kevesebb műtrágya kerül a talajba. Emiatt várhatóan a hozamok is alacsonyabbak lesznek, ez pedig fenntartja a magas árakat.  

Fotó: VG

A GOSZ-elnök elmondta azt is, hogy zajlanak a vetési munkák, az őszi búzát már 680 ezer hektáron elvetették. 

Kell is haladni, mert jövő héten már november, és jó lenne ötödike, tizedike körül befejezni az őszi kalászosok vetését

– mondta Petőházi Tamás. A tavalyi, októberi esőzések miatt rekordalacsony nagyságú – a GOSZ adatai szerint 840 ezer hektáros – búzatermő területhez képest idén nagyobb területen, 960 ezer hektáron vetnek kenyérgabonát. Ez a magas árak okozta vonzerő miatt néhány százalékkal akár emelkedhet is, de a GOSZ-elnök szerint a területalapú támogatások igénylésének tavaszi beadásakor lehet látni majd a valós képet. A vetőmag-forgalmazó cégektől érkező információk szerint a kalászosvetőmagok értékesítésében a tavalyihoz képest néhány százalékos visszaesést tapasztaltak, de ez – a visszavetések miatt – nem jelent automatikusan területcsökkenést.