Az agrár- és élelmiszeripar idei éve a szakértő szemével
Az Agroképen publikált évzáró cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője néhány tanulságot szedett össze, aki szerint ellentmondásos, de sikeres évet zárt idén a mezőgazdaság.
Most már minden innováció fő hajtóereje a fenntarthatóság lesz. Erre kapunk támogatást, ezt keresi a fogyasztó, erre motiválnak a szabályok
– fogalmazott.
Arról is beszélt, hogy
az egészséges életmódot támogató élelmiszerek a virágkorukat élik, és erre az élelmiszerlánc többi szereplője is reagált.
Megjelentek az új típusú élelmiszerek is. A növényi alapú húsalternatívák például dinamikus választékbővülés előtt állnak.

A tudatosság és a pandémia nyomása felerősítette az élelmiszerek származásának fontosságát.
Minden gazdálkodónak és élelmiszer feldolgozónak a transzparencia kiszélesítése a feladata. Az Európai Unió új Közösségi Agrárpolitikája kifejezetten erre helyezi a hangsúlyt.
A belső termelés környezettudatossá, -kímélővé fog válni, de ennek mellékhatása az, hogy csökkenni fog a termelés, nőni az importigény – hívta fel a figyelmet.
A szakértő szerint az idei év talán legnagyobb tanulsága az, hogy a korábbi költségszintek végleg eltűntek. Bár a mezőgazdasági termékek árai is jócskán emelkedtek, ezek még korán sincsenek egyensúlyban. 2022-ben ez meg fog történni. Az új szinteken még nagyobb lesz a hatékonysági verseny.
A teljes cikk az Agrokép oldalán olvasható.


