A tejárak emelkedő trendjét leginkább támogató tényező a szűkös globális tejellátás – írja az Agroképen megjelent cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia-központ vezető agrár szakértője. Míg az Egyesült Államok termelése mindössze 1,4 százalékkal nőtt 2021-ben, az aszály negatívan befolyásolta a tejtermelést Óceániában, ráadásul épp a szezonjuk szokásos csúcspontján. Ez akadályozta a termelés növekedését Új-Zélandon is tavaly, ahol csupán 0,1 százalékos volt a bővülés, és ez vezetett a termelés 0,9 százalékos visszaeséséhez Ausztráliában.

Fotó: Shutterstock

Az input- és takarmányárak növekedése miatt az Egyesült Államokban csökkent a tejelőállomány. Emiatt 2022 első felében a termelés lassulása várható a tengerentúlon. Mivel Óceánia épp a csökkenő termelés hónapjait éli, a globális tejellátás szűk marad egészen a második fél évig. Ezért az árak az év nagy részében magasak maradnak. Ezt erősíti az is, hogy a keresleti oldalon a Covid-korlátozások enyhülése élénkülést hozott. Ugyanakkor az energia- és nyersanyagárak emelkedése lelassíthatja ezt a kilábalást. A magas készletszint, a hazai termelés növekedése és az omikron ázsiai terjedése miatt eshet Kína importigénye.

Az Európai Bizottság tavaszi előrejelzése szerint az idén a magas termelői árak ellenére sem várható a tejtermelés növekedése 2021-hez képest. Az uniós testület a tavalyi szintre, 153,9 millió tonnára számít. 

A teljes cikket az agrokep.vg.hu oldalon olvashatja!