Ugrásszerűen megnő az idén az oroszországi búzatermés, de ez nem lesz megoldás a világon tapasztalható élelmiszerválságra – írja a Business Insider. A fekete-tengeri gabonafélékre és olajos magvakra fókuszál SovEcon kutatócég adatai szerint az ország búzatermése idén elérheti a rekordot jelentő 100 millió tonnát.

Fotó: STR

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai szerint 

Oroszország a világ legnagyobb búzaellátója.

A globális búzaexport nagyjából egyötödét adja.

Brutálisan elszálló kenyérárak sokkolják Európát

Az élelmiszerárak drágulása kontinensszerte karcsúsítja a lakosság pénztárcáját. Az egyik legfontosabb mutató a kenyér árának növekedése, ami sok helyen drasztikus méreteket ölt.

A SovEcon előrejelzése 33 százalékos növekedést jelent a tavalyi 75,2 millió tonnás orosz búzaterméshez képest. Azonban hiába a rekordmennyiség, ennek a nagy része nem fog exportra kerülni a SovEcon ügyvezető igazgatója, Andrej Sizov szerint. Sizov a Bloombergnek azt nyilatkozta, hogy az orosz terményeket a magas állami exportadók és az ukrajnai háború miatt kialakult logisztikai nehézségek fogják elvágni a világpiactól. Emellett kevés olyan nyugati cég lesz, amelyik hajlandó lesz Oroszországgal kereskedést folytatni és azok is sokkal óvatosabbak lesznek, akik ezt mégis megkockáztatják.

Annak ellenére, hogy az élelmiszerekre nem terjednek ki a nyugati szankciók az élelmezési válság miatt, a bankok és a biztosítók óvakodnak attól, hogy olyan üzletek mögé álljanak be, amit Oroszországgal folytatnak

 – fejtette ki az Insidernek Alexandra Prokopenko, független piaci elemző. Hozzátette, hogy olyan hajótársaságot is nehéz találni, amelyik hajlandó a hajóit a konfliktusövezetbe küldeni.

A búza árfolyama
 

A kormányközi szervezetként működő Nemzetközi Gabonatanács prognózisa szerint 

idén globálisan 792 millió tonna lehet a búzatermés.

Jelentésük szerint ez meghaladja a 785 millió tonnás globálisfogyasztási várakozásokat.

Több mint 150 millió tonna élelmiszer végzi a kukában az EU-ban

Az Európa-szerte elszálló inflációt és az élelmiszerárak drasztikus emelkedését csak tetézi, hogy mennyire pazarlóan bánunk a megvásárolt ennivalóval.