A kötelezően előírt várakozási időben nem történt negatív járványügyi esemény Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyékben a 2022 novemberétől, illetve decemberétől korlátozás alatt álló területeken. Ennek köszönhetően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) január 19-ével megszüntette a felügyeleti (megfigyelési) körzetek nagy részét – közölte az élelmiszer-biztonsági hatóság. Az érintett térségben már csupán az utóbbi hetek kitöréseihez kapcsolódó három, 10 kilométeres sugarú megfigyelési körzet áll fenn, valamint Hajdú-Bihar megyében található korlátozott terület.

Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap

A betelepítés és újratelepítés – a fennmaradó korlátozás alatti területek kivételével – szigorú feltételekkel megkezdődhet. Fontos azonban, hogy az őszi járványban érintett telepeken erre csak akkor kerülhet sor, ha onnan kizárólag vágóhídra, azonnali vágásra szállítják az állatokat. 

Minden egyes újratelepítést hatósági állatorvos által elvégzett, kedvező eredményű helyszíni szemlének kell megelőznie.

Baromfi kihelyezése – a betelepítési eljárásrendben meghatározott előírások szigorú betartása mellett – csak olyan telepre engedélyezhető, amely nem hivatalos Ramsari-területen (vizes élőhelyen) található, valamint három kilométeres körzetében nem található más állandó vizes terület, vadmadarak által bizonyítottan látogatott vizes élőhely.

Mivel a magas patogenitású madárinfluenza vírusa továbbra is jelen van az országban, ezért a feloldások ellenére sem lazulhat a járványügyi fegyelem – nyomatékosította a Nébih.

Nem szabadulunk a madárinfluenzától – milliószám kell leölni a szárnyasokat

A jelek szerint korántsem vagyunk a hazai madárinfluenza-járvány végén, idén már négy kitörést jegyzett fel a hatóság. A kór egész Európában pusztít, a termeléscsökkenést ukrán és brazil importtal pótolják.

A vízibaromfik technológiai mozgatása előtti kötelező tamponvizsgálat az egész ország területén továbbra is érvényben van. Az ilyen szállítások előfeltétele, hogy rendelkezésre álljon a kedvező eredményű laboratóriumi vizsgálat. Ugyanakkor hazánk fertőzésmentes területein a vágóhídra szállítás előtti mintavétel nem kötelező, továbbá a szárnyasvadállományokat (pl. fácán) sem szükséges vizsgálni a szabadon engedés előtt.