Veszélybe kerülhetnek a hagyományos táplálkozási szokások, Brüsszel ugyanis egyre több rovarfaj esetén ad engedélyt az étkezési céllal való árusításra – írja közleményében az agrárminiszter. Az Európai Bizottság döntése alapján a házi tücsökkel már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban. Nagy István arra emlékeztetett, hogy Magyarország egyedüli tagállamként nem támogatta az EU-s döntést, ugyanis

meglátása szerint sem élelmiszer-, sem pedig fehérjehiánytól nem kell tartani az unióban.

Close-up of edible insects Close-up of edible insects, mealworms, rovarfehérje, protein, fehérje, rovar, liszt
Fotó: Getty Images

A tárcavezető kitért arra is, hogy a fogyasztók hiteles és pontos tájékoztatása érdekében az Agrárminisztérium módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét. Így a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek a boltok polcain. A szigorítás értelmében az összetevőket a csomagoláson jól látható helyen kell feltüntetni. Ezeket a termékeket pedig elkülönítve, külön polcon kell elhelyezni az üzletekben.

Legyekből készít lisztet egy magyar startup

A Magyarországon új iparágat meghonosító Grinsect forráskúti üzemében a jövő év első negyedében megindulhat a termelés.

A közvélemény-kutatások is azt bizonyítják, hogy a magyarok nem akarnak rovarokat enni – nyomatékosította a miniszter. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felmérése szerint 

a hazai fogyasztók kevesebb mint 5 százaléka fogyasztana szívesen rovarokból készült ételt, több mint 70 százalékuk pedig határozottan elzárkózik a lehetőségtől. 

Nagy István szerint a magyar gazdáknak köszönhetően rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal, friss, egészséges és jó minőségű élelmiszerrel büszkélkedhet hazánk, ezért nem szorulunk rá a kukacevésre. Fontos, hogy gasztronómiai hagyományainkat megőrizzük, és ne hagyjuk, hogy megváltoztassák az étkezési szokásainkat – tette hozzá.

Így landolhat a vándorsáska a tányérunkra

Az jóváhagyja a sáskát mint élelmiszert. A tervek szerint a sáska snackként vagy élelmiszer-összetevőként, illetve több élelmiszeripari termékben kerülhet forgalomba.