Hosszú tárgyalásra számít Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács mai ülésén, mert sok kérdést át kell tekinteniük az agrárminisztereknek. Ezek között szerepelnek az akvakultúra ágazat aktuális kérdései, a természet helyreállításáról szóló rendelet mezőgazdasági és erdészeti vonatkozásai, valamint a beporzó rovarok helyzete. A tárcavezető ugyanakkor a nap legfontosabb témájának a mezőgazdasági piacok aktuális helyzetét és az Ukrajnából beérkező gabona problémáját nevezte. Egyértelmű ugyanis, hogy a beáramló hatalmas problémákat okoz az Ukrajnával határos tagállamokban, így Magyarországon is. Mint mondta, fontos Ukrajna megsegítése, de az import mindenféle feltételek és korlátok szabása nélküli engedése tönkreteszi a határmenti gazdálkodókat.

Nagy István
Az agrárminiszter bízik abban, hogy a mai brüsszeli tanácsülésen a magyar agrártermelők számára is kedvező döntés születik.
Fotó: Nagy István

Emlékeztetett arra, hogy az 27 tagállamának egyöntetű döntése volt, hogy az Ukrajnában rekedt termények kijuttatását szárazföldi úton, az úgynevezett szolidaritási folyosón is segíti. Ennek eredeti célja azonban az volt, hogy megkönnyítse ezeknek a harmadik országokba való eljutását, nem pedig az, hogy zavarokat okozzon a belső piacokon – nyomatékosította, hozzátéve, hogy márpedig az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján éppen ez történik. Ennek következménye pedig az, hogy 

az EU 27 tagállama által közösen vállat szolidaritás árát az Ukrajnával határos országok gazdálkodói fizetik meg.

Nagy István reméli, hogy az Európai Bizottság képes lesz olyan javaslatot tenni, ami kezeli ezt a helyzetet. Miután a bizottság az Ukrajnának nyújtott vámmentesség meghosszabbítását kezdeményezi, a miniszter bízik abban, hogy az uniós testület mezőgazdasági biztosa megnyitja a tartalékot, és rendkívüli támogatást biztosít a határmenti tagállamok termelőinek. 

Nagy István: a kétes eredetű ukrán gabonával megbénították a belföldi kereskedelmet

Nem áthalad az országon, hanem itt ragad az ukrán gabona, ami leállította a belpiaci gabonakereskedelmet és letörte az árakat.

A maga részéről azért is számít nehéz tárgyalásokra Nagy István, mert egyes hírek szerint nem mindegyik, Ukrajnával határos tagállam részesülne ebből a támogatásból. A miniszter egyértelműsítette: 

ha Brüsszel csak a lengyel, a román és a bolgár gazdálkodóknak dob mentőövet, az egyértelmű diszkrimináció, amit hazánk el fog utasítani.