BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drága tárolni az almát, az uniós termés fele mehet a feldolgozókba az idén

Több a frisspiacon eladhatatlan alma, nőttek a tárolási költségek, így az EU almatermésének fele mehet idén a feldolgozókba.

Az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága (DG Agri) elemzése szerint a termelési és tárolási költségek emelkedése komoly hatással van az Európai Unió almapiacára, ezek következményeként pedig kevesebb alma került a tárolókba, és rekordmennyiséget dolgoztak fel lének és sűrítménynek. A DG Agri becslései szerint az EU almatermése a 2022/23-as idényben 12,2 millió tonna körül alakul, tekintettel arra, hogy a legnagyobb kieső tételt, a szokásosnál kisebb francia termést kompenzálta a nagyobb lengyel és olasz leszüretelt mennyiség.

20221018 Tuzsér
Tuzsér és Térsége Termelői Értékesítő Szövetkezet (Tuzsér Tész) a híres „szabolcsi almát” termesztő gazdaság
Fotó: Kállai Márton KM 
Szabad Föld 20221018 TuzsérTuzsér és Térsége Termelői Értékesítő Szövetkezet (Tuzsér Tész) a híres „szabolcsi almát” termesztő gazdaságFotó: Kállai Márton KM Szabad Föld
A léüzemek számára nem elsődleges szempont a gyümölcs külleme
Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

A FruitVeB által idézett előrejelzés szerint az idei termés körülbelül fele kerül a feldolgozókba, és ez a trend nem csak Lengyelországra igaz, hanem abból ered, hogy a szokásosnál nagyobb arányt képvisel a friss piacon eladhatatlan alma. Szakértői becslés szerint idén 5,8 millió tonna almát értékesítenek frisspiaci termékként, míg 5,7 millió tonna feldolgozásra megy. Az ipari feldolgozásra alkalmas gyümölcs bővebb kínálata és az almalé-sűrítménygyártás felpörgése azt is jelenti, hogy az EU pozitív külkereskedelmi mérleggel zár majd az almalé-sűrítmény és az almalé termékkategóriákban, valamint 

 

idén rekordszintet érhet el a feldolgozott almatermékek fejenkénti fogyasztása is, ami egy főre vetítve elérheti az évi 11,5 kilogrammot.

 

Az uniós export üteme pedig a következő hónapokban várhatóan lassulni fog, aminek az az oka, hogy késő tavasszal és nyáron már korlátozottabb az étkezési alma kínálata, ugyanakkor a déli félteke országaiból az import növekedése várható.

Figyelmeztet a szakértő: teljesen leépülhet ez a magyar ágazat, ha nem változtatunk az öngyilkos gyakorlaton

Jelentős területcsökkenéssel lehet számolni az almaültetvényekben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.