Kedvezők a terméskilátások Európában – írta májusi nemzetközi agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ez alól csak a Pireneusi-félsziget kivétel, ahol fokozódott az aszály. A spanyol és portugál termés-előrejelzések a nyári növényekre tovább csökkentek, sőt az aszály miatt valószínűleg a termőterület is zsugorodik.

Harvesting grain crops in Odesa Region
ODESA REGION, UKRAINE - JUNE 22, 2022 - A tractor is seen in a field during the harvesting of grain crops in Odesa Region, southern Ukraine. This photo cannot be distributed in the Russian Federation.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Nina Liashonok / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A szervezet honlapján közzétett elemzésben ismertetik, hogy áprilisban Olaszország északnyugati területein megszűnt az aszály. Májusban azonban az átlagosnál jóval csapadékosabb időszak következett, helyenként a sokéves átlag duplája is lehullott, főleg az ország északkeleti és déli részén. Emilia-Romagna tartományban extrém mennyiségű csapadék esett május elején, ami súlyos árvizeket okozott, tönkrementek a búza- és árpatáblák.

Romániában és Bulgáriában, az fő napraforgó-termelő országaiban az állományok viszonylag jó állapotban vannak, a talajnedvesség kedvező, de fennáll a kockázata annak, hogy a virágzási időszak már aszályos időszakra esik. 

Spanyolországban rendkívül nehéz volt a vetés a tartós aszály miatt, az eredetileg tervezett vetésterület jelentős részén nem tudták elvetni a napraforgót, az állományokat pedig nem öntözik, ezért a terméskilátások is nagyon gyengék.

Franciaországban és Németországban az állományok jó állapotban vannak, de Görögországban a napraforgótermelést nagyon sokan befejezték, ugyanis nem éri meg ezzel a növénnyel foglalkozni, mert a költségek magasabbak a hozamnál. Ukrajnában késett a napraforgó vetése az előző évhez képest a gyakori áprilisi csapadék miatt.

Döntött az EU: továbbra is vámmentesen érkezhetnek az ukrán áruk az unióba

Az Európai Unió kereskedelméért felelős miniszterek rendeletben hosszabbították meg az Ukrajnából érkező árukra vonatkozó vámok felfüggesztését. Az intézkedés célja, hogy a kereskedelmen keresztül is támogathassa az unió Ukrajnát. A vámokat további egy évre függesztették fel.

Az elemzés szerint a műholdas mérések alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban a többi között Spanyolországban, Argentínában, Marokkó térségében, Közép-Ázsiában, de az Egyesült Államok középső vidékein sem. Itt a szárazsággal küzdő 

Kansas államban – amely a legnagyobb őszibúza-termelő vidék – magas, 68 százalék a gyenge vagy nagyon gyenge állapotban lévő állományok aránya.

Kínában az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is rekordmennyiségű termést várnak búzából, amely a becslések szerint eléri a 140 millió tonnát.