Igencsak megszenvedte az idei tavaszt Spanyolország lakossága és mezőgazdasága. Az Ibériai-félszigeten tartós aszály pusztít, amit az eddigi legmelegebb és legszárazabb április tetézett. A természeti és az orosz–ukrán háború okozta károk enyhítésére a kormány 2,2 milliárd eurót különített el.

Drought in Catalonia due to the lack of rain
VILANOVA DE SAU, SPAIN - APRIL 7: An aerial view of Sau reservoir in conditions of extreme drought in Vilanova de Sau, Spain on April 7, 2023. The drought in Catalonia due to the lack of rain in recent months has caused the water reserves of many swamps in the area to reach critical levels, a fact that has caused the government to impose water restrictions. Adri Salido / Anadolu Agency (Photo by Adri Salido / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Spanyolországban több milliárd euróval küzdenek az aszály és az élelmiszerhiány ellen.
Fotó: Adri Salido / AFP

A döntés értelmében a környezetvédelmi minisztérium 1,4 milliárd eurót fordít az aszály kezelésére és a vízkészlet növelésére, a mezőgazdasági minisztérium pedig 784 milliót nyújt a termelés fenntartására és az élelmiszerhiány kialakulásának megakadályozására.

Teresa Ribera környezetvédelmi miniszter bejelentése szerint tárcája az 1,4 milliárd eurót új infrastruktúrák kiépítésébe fekteti. Ennek keretén belül sótalanító üzemeket is létesítenek. Az újrahasznosított víz arányát pedig a duplájára, 20 százalékra növelnék a városi területeken négy éven belül. Az összegből támogatják azokat is, akiknek az öntözővízkészlete csökkent az aszály miatt. A vezető hangsúlyozta az erőforrások minél hatékonyabb felhasználásának fontosságát.

Luis Planas mezőgazdasági miniszter az ígért 784 millió euró nagy részét közvetlen támogatásként az állattenyésztőknek és a gabonatermesztő gazdálkodóknak juttatja. Emellett az érintettek adókedvezményeket is igénybe vehetnek. A vezető fő célként az élelmiszer-ellátás biztosítását jelölte meg. A hőhullámok miatt Spanyolország olajbogyótermése várhatóan az idén a korábbi felére csökken.

A rekkenő hőség miatt múlt héten arról is döntött a szocialista vezetés, hogy mentesítik a munka alól a szabadban dolgozókat arra az időszakra, amikorra a meteorológiai szolgálat riasztást ad ki hőség miatt.

Az ellenzéki konzervatív Néppárt (PP) szerint a kormány intézkedése csak népvakítás a május végi regionális és önkormányzati választások behúzására.

Alberto Núñez Feijóo elnök későinek tartja a reakciót az aszályra, ehelyett a regionális elnökök mihamarabbi találkozóját és egy olyan nemzeti vízügyi hatóság létrehozását követelte, amely felügyelné az infrastruktúra fejlesztését.

Az ellenzéki párt vezetője mindezt azt követően jelentette ki, hogy kiderült, a PP a kormányzása alatt álló Andalúziában eperfarmokat engedélyeztetne. Olyan törvényjavaslaton dolgoznak, amely lehetővé tenné a Doñana – egy 130 ezer hektáron elterülő tájegység – környéki öntözhető területek nagyságának 800 hektáros bővítését. A javasolt jogszabály amnesztiát adna az ott illegális kutakat fúrt epertermelőknek. Az intézkedés kritizálói szerint ez veszélyeztetheti Európa egyik legfontosabb vizes élőhelyének fennmaradását. A terv kapcsán az UNESCO és az Európai Bizottság is aggályát fejezte ki.

Katalóniában eközben annyira csökkentek a vízkészletek, hogy a hatóságok márciusban törvényben szabályozták a víz 40 százalékos mezőgazdasági és 15 százalékos ipari felhasználásának mérséklését, továbbá az egy lakosra jutó átlagos napi vízmennyiséget 250-ről 230 literre korlátozták – számolt be a The Guardian.

Brutális melegrekordokat mértek Spanyolországban

Soha nem látott hőhullámot tapasztalt áprilisban Spanyolország, ahol átlagosan 10-15 fokkal volt melegebb a szokásosnál. A tavaszi kánikula az ország déli részén volt a legelviselhetetlenebb. A brutális időjárás a klímaváltozás egyértelmű következménye a szakértők szerint. A tikkasztó meleget a mezőgazdaság is megsínyli, emiatt veszélybe kerülhet Európa élelmiszer-ellátása.