BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vetnek és aratnak az oroszok a megszállt ukrán megyékben, hatalmas területen

Jelentős területen, több mint egymillió hektáron vetettek búzát az orosz ellenőrzés alatt álló ukrán megyékben.

Az ellenőrzésük alatt álló megszállt ukrajnai területeken (1,3 millió hektáron) vetett el korán betakarítható növényeket Oroszország – jelentette a Reuters pénteken, Viktoria Abramcsenko miniszterelnök-helyettesre hivatkozva. Az orosz állam 3 milliárd rubellel (37 millió dollárral) támogatta azokat a gazdákat, akik a Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiókban folytatnak mezőgazdasági tevékenységet. Ezeken a területeken egyébként idén már arattak is: egyebek mellett babot, repcét és különböző gabonaféléket takarítottak be.

HANDS WITH WHEAT DURING HARVEST
búza, seed, mezőgazdaság, agrár
Fotó: Steve Satushek

A mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint Oroszország termőterülete 2023-ban meghaladta a 85 millió hektárt. 

A Sovecon oroszországi központú mezőgazdasági tanácsadó cég a teljes májusi orosz búzaexportot 3,8 millió tonnára becsüli, szemben a 2022. májusi 1,2 millió tonnával és a havonkénti átlagos 1,5 millió tonnával.

Május végéig 24,6 millió hektáron vetettek búzát Oroszországban, szemben a 2022-es 22,3 millió hektárral ugyanezen időpontig, ebből 11,1 millió hektáron tavaszi búzát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.