Az árpa termőterülete ezer hektárral nőtt, így idén közel 2500 hektáron takaríthatták be a gazdálkodók – mondta a SZON-nak Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke. Az április végi és a májusi csapadék jót tett a szár és a szemtermés növekedésének. Az árpa aratását július harmadik hetében fejezték be, hektáronkénti 5,6 tonnás átlaghozammal, ami több mint 10 százalékkal jobb a korábban becsültnél, és közel 1,8 tonnával jobb a tavalyinál. A kiváló hozam kellemes csalódást jelentett a termelőknek, de a tonnánkénti 40-45 ezer forintos értékesítési ár messze elmaradt a várakozásoktól – mondta a vármegyei NAK-elnök. 

20220705 Tímár

Megyeszerte aratják a búzát
A Timári Vetőmag és Szárító Kft. hatszáz hektáron vágja az őszi búzát, a cég munkagépei kedden is nagy erőkkel dolgoztak Timár határában. 

Fotó: Dodó Ferenc DF Kelet-Magyarország20220705 TímárMegyeszerte aratják a búzátA Timári Vetőmag és Szárító Kft. hatszáz hektáron vágja az őszi búzát, a cég munkagépei kedden is nagy erőkkel dolgoztak Timár határában. Fotó: Dodó Ferenc DF Kelet-Magyarország
A búzatermő terület 90 százalékán már learatták a termést.
Fotó: Dodó Ferenc / Mediaworks

Az őszi búza vetésekor kedvező volt az időjárás, így az őszi kalászosok nagyobb termésbiztonsága és az alacsonyabb post harvest költség mellett ez is növelte a termelési kedvet. Összességében több mint 29 ezer hektáron aratnak őszi búzából a gazdák, ez közel 6,2 ezer hektárral, 27 százalékkal több, mint tavaly. A betakarítás ütemesen halad, és már a végéhez közeledik, eddig mintegy 26,3 ezer hektárral, a vetésterület 90 százalékával már végeztek a gazdálkodók. A várt 5,7 tonnával szemben a realizált hektáronkénti hozam végül 6,3 tonna lett A felvásárlási árak minőségtől függően tonnánként 55–65 ezer forint között alakulnak, de a vártnál kevesebb lett az étkezési minőség. Rácz Imre szerint az árpához hasonlóan az árak itt is elmaradnak a várakozásoktól.

Aratás: a búza mennyisége és minősége is elmarad a várakozásoktól

Még nagyobb baj, hogy továbbra is fenyeget az ukrán gabona dömpingje.