Agrár

Bagamér rendet sürget a tormapiacon – kormányzati beavatkozással

A hajdúsági falu polgármestere egyszer már megoldotta a helyzetet Nagy István segítségével. Erdős Tibor ezúttal is ezt szeretné tenni.

Találkozót sürget Nagy István agrárminiszterrel Erdős Tibor, Bagamér polgármestere amiatt, hogy rendet teremtsen a tormapiacon. Ez a faluvezető olvasatában azt jelenti, hogy a térség európai hírű fűszernövényének termesztése a termelők számára hosszabb távon is anyagi biztonságot jelentsen. A polgármester Tasó László országgyűlési képviselő segítségét kéri, hogy ha Nagy István tárcavezető a vármegyében lesz, akkor találkozhasson vele, és tájékoztathassa a helyzetről, továbbá az általa javasolt cselekvési programról – adta hírül a Haon.

Grated,Horseradish,On,A,Table,
torma, gyökér,
Fotó: Shutterstock

Erdős szerint az elmúlt évekhez képest idén egyre nagyobb a bizonytalanság, mivel a termelők olyan átvételi árat rebesgetnek, amely ellehetetlenítené az Európa-szerte híres fűszernövény termesztését. Erdős Tibor törekvése egyébként nem reménytelen, hiszen a tárca segítségével egyszer már rendet tett tormafronton, és az akkori tapasztalatokat felhasználva, elemeit újragondolva úgy véli, hogy ezúttal is lehet javítani a helyzeten.

Bagamér számára kiemelten fontos a tormatermesztés, hiszen a 2400 lakosú Hajdú-Bihar vármegyei falu az országhatár mellett, az ipari létesítményeknek otthont városoktól távol fekszik. A torma közel egy évszázada jelen van a falu mezőgazdasági kultúrájában, vannak családok, amelyek csak ebből élnek, míg másoknak kiegészítő jövedelük származik belőle.

A végéhez közeledik a dinnyeszezon, eddig jó az évük a tolnai termelőknek

A tavalyi aszályos év után jó nyarat produkál az idei piac. Termelőtől akár 200 forint alatti kilónkénti áron is vásárolhatunk dinnyét.

 

 

Bagamér Erdős Tibor Nagy István tormatermesztés
Kapcsolódó cikkek