Agrár

Ellepték a poloskák Tolnát

Megjelent az országos poloskatérkép, melyet a Bábolna Bio készített el, lakossági észlelések alapján. Összességében elmondható, hogy Tolna vármegyében a legnagyobb a poloskainvázió.

Egyre többen találkoznak a városban élők közül poloskával, Tolnán kívül csak Békésben és Csongrád-Csanádban van kiugróan sok poloska az országos térkép szerint – írja a Teol.hu

poloska
Valójában kétfajta poloska okoz kellemetlenséget, Magyarországon nincs természetese ellenségük.
Fotó: Shutterstock

A lap cikke azt írja, 

noha hazánkban számos poloskafaj őshonos, ám valójában két invazív típus okozza a városlakók által is rendre megtapasztalt kellemetlenségeket. A vándor- és az ázsiai márványospoloskáról van szó. Előbbi Kelet-Afrikában, illetve Dél-Európában őshonos, a 2000-es évek elején jelent meg nálunk. 

Ebben minden bizonnyal az éghajlatváltozás is szerepet játszott. 

Utóbbi pedig vélhetően nemzetközi kereskedelmi szállítmányokkal, „potyautasként” érkezett Európába. Hatékony természetes ellenségeik hazánkban egyelőre nem ismertek, így gyakorlatilag akadálytalanul szaporodhatnak és terjeszkedhetnek. A tavalyi aszályos nyár ugyan visszavetette aktivitásukat – nem voltak kedvükre a szárazság miatt megváltozott növényi nedvek –, de ősszel újra erős szezonjuk volt. Bár az emberre nem, a kertekre veszélyesek. Fontos a mechanikai védekezés – a nyílászárókhoz tökéletesen illeszkedő szúnyoghálók –, de hatékony irtószerek is rendelkezésünkre állnak.

 

invazív poloskafaj poloskatérkép Tolna
Kapcsolódó cikkek