Ma minden második Európába importált méz hamisítás jeleit mutatja, és ez a trend növekvő tendenciát mutat. Ezt a Copa-Cogeca Méz Munkacsoportjának szakértői mondták, akik úgy becsülik, ha továbbra is tétlenek maradnak a döntéshozók, akkor 2030-ra az EU-ban 5 millió méhcsaládot veszíthetnek a gazdák – írja a teol.hu.

Honey,Bee,On,A,Honey,Comb,Macro,Photography
Egyre több az eladó méhcsalád
Fotó: Donamen

A lap cikkéből kiderül, a hamisítványok visszaszorításához az Európai Uniónak szigorítania kell az ellenőrzésekre vonatkozó szabályokat, és elő kell írnia az eredetmegjelölést, amely tartalmazza a termékek címkéjén az egyes származó országok szerinti tömegben kifejezett százalékos arányt.

Nagyernyei Attila a a Tolna Vármegyei Méhész Egyesület elnöke a helyi lapnak arról számolt be, látni, hogy sok az eladó méhészet, a méhcsaládok ára a harmadára esett. A statisztikában a tényleges számok 1-2 év elteltével jelennek majd meg, de az érzékelhető, hogy ahol magasabb költséggel dolgoznak és a szakmai tudás nem olyan mély, ott sok méhész feladni kényszerül a tevékenységét. Mindez a hamisítványok és és nem a túltermelés miatt.

A teljes cikk itt olvasható