Alapesetben március végén, április elején van az utóbbi években egyre népszerűbb medvehagyma gyűjtési szezonja, idén azonban a Mecsekben már február közepén beindult a szezon. A népnyelvben vadfokhagymának vagy kígyóhagymának is nevezett növény annyira népszerű lett az elmúlt időszakban, hogy a megnövekedett igényeket sokszor csak illegálisan gyűjtött vagy importált áruval tudják kielégíteni. A medvehagyma gyűjtésével kapcsolatban érdemes tudni, hogy a védett területeken tilos szedni, de állami erdőkben bárki gyűjtheti, feltéve, ha saját felhasználásra szánja. A hatályos előírások szerint fejenként maximum két kilogrammot szabad szedni, a saját célra gyűjtött növényt azonban tilos értékesíteni.

Woman picking Wild Garlic (allium ursinum) in woodland. Harvesting Ramson leaves herb into wicker basket,
medvehagyma,
Idén korábban indult a medvehagymaszezon.
Fotó: Encierro

Az utóbbi években elterjedt a medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtése: Pécsen például a Bama szerint már idén február közepén megjelent néhány árus, és egy csokor gyógynövényért 500 forintot kért. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nyomatékosította: medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges. Az előzetes hozzájárulást magánterület esetén annak tulajdonosa, állami erdőnél pedig a területet kezelő erdészet állítja ki.

Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy a vendéglátó egységek csak akkor használhatják fel a vásárolt medvehagymát, ha az meg van jelölve. Magyarul: a csomagolásán szerepelnie kell a forgalmazó nevének és címének, a származási országnak, a csomagolás dátumának vagy egyéb tételazonosítónak. Mindezekre az áru nyomonkövethetősége miatt van szükség. A hatóság arra is felhívja a figyelmet, hogy a medvehagyma legyen friss, egészséges és tiszta, valamint felhasználásakor ügyeli kell a vonatkozó higiéniai előírások betartására.

A medvehagymát sokan gyógynövényként használják, fiatal levelei és hagymája ugyanis vérnyomáscsökkentő hatású, jót tesz az emésztőrendszernek, és a szervezet ellenálló képességét is javítja. 

A népi megfigyelések alapján felső légúti megbetegedések gyógyítására is alkalmas. Gasztronómiai felhasználása az utóbbi években terjedt el.

Mint minden vadon termő növény, így a medvehagyma gyűjtésének is megvannak a veszélyei, fontos tehát, hogy alaposan meggyőződjünk arról, hogy valóban medvehagyma került a kosarunkba, és nem gyöngyvirág vagy őszi kikerics. 

A medvehagyma levele ugyanis feltűnő hasonlóságuk miatt könnyen összetéveszthető e növény levelével, ám nem elhanyagolható különbség, hogy a gyöngyvirág és az őszi kikerics mérgező, esetenként halálosan. 

Több mint tíz éve volt egy nagy port kavart eset is, 2013-ban ugyanis medvehagyma helyett gyöngyvirágot sütött a rántottájába a székesfehérvári Szolnok István, az ötvenes éveiben járó köztiszteletben álló ökölvívóedző, és belehalt ebbe a figyelmetlenségbe. 

A Nébih útmutatója szerint ugyanakkor egy kis figyelemmel kizárhatjuk a tévedést, hiszen a gyöngyvirág jóval később hajt, de azért előfordul, hogy mindkettő egyszerre található meg az erdőben. Az élelmiszer-biztonsági hatóság szakértői azt tanácsolják, hogy dörzsöljük meg medvehagyma levelét, ha fokhagymaillata van, akkor nem tévedtünk, valóban medvehagymát szedtünk, a gyöngyvirágnak és a kikericsnek ugyanis nincs fokhagymaillata, ráadásul a gyöngyvirág levelei rövidebbek is. Praktikus tanács, hogy a medvehagymát a gyűjtésnél a tövénél fogjuk meg, és egy-egy tőről csak a levelek felét szakítsuk le, úgy, hogy a hagyma lehetőleg ne mozduljon meg a talajban. Ha ugyanis nem tépjük le az összes levelet, tovább él a növény.

Kamilla, hársfa, körömvirág – jól indult a gyógynövényszezon, de kevés, aki gyűjti

Hektikus termelés és kereslet jellemzi a gyógynövényágazatot, amely tavaly negatív külkereskedelmi szaldót produkált. A szakmabeliek szerint ugyanakkor nagy perspektíva rejlik az ágazatban, amely nem csupán önellátó lehetne, de jelentős exportbevételt is hozhatna.