Agrár

Még nem ment lejjebb a magyar eper ára

A Világgazdaság pénteki – csupán a főváros belső kerületeire korlátozódó – röpke helyzetfelmérése alapján egyelőre nem látszik a hazai szabadföldi szamóca dömpingje az elárusítóhelyeken. A magyar eper ára így nem csökkent az előző napokéhoz képest.

Bár sokan élnek már a magyar eper lázában, csak pénteken délutánra nyitott ki az egyik bevásárlóközpont mögötti téren lajosmizsei epret áruló stand, ahol az előző napokban az első osztályú szamócát kilónként egy forint híján 3 ezer, a másodosztályút pedig 2500 forintért árulták. A pláza másik végén egy kisebb standon is a korábbi napok árai maradtak, itt némileg olcsóbb, 2390 forint volt egy kiló eper. Ezzel szemben a bevásárlóközpont szupermarketjében – ahol a napokban epret árultak – pénteken egy szem szamócát sem találhattak a vevők. Közben azért új árusokkal is találkozhattunk, az egyik metrómegállóban például 3 ezer forintért kínálta – állítása szerint lajosmizsei – termékét egy kistermelő.

20210507_Eperszedés_NYH_DF_KM-7960, magyar eper
A fóliás termést már felváltja a szabadföldi magyar eper / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ugyanakkor az egyik diszkontláncban a negyedkilós veresi szamóca 3196 forintos kilónkénti áron, a zalai Nagyrécsén termelt szamóca ugyanekkora tömegű kiszerelésben pedig már 4796 forintos kilós áron volt kapható. Ugyanitt volt olcsóbb hazai eper is: a Baranyában lévő Csányoszróról származó, félkilós csomagolású szamócát kilónként 2598 forintért kínálták. A boltokban egyelőre maradt a jókora árkülönbség a hazai és az import eper között, a spanyol ugyanis félkilós csomagolásban akciósan, 1978 forint kilós áron került a polcokra.

A magyar eper dömpingjét várják a fogyasztók

Ezek azt jelzik, hogy a május 10-e könyékére várt dömping egyelőre nem jelent meg a piacon. Erre azonban már tényleg nem sokat kell várni, az is lehet, hogy az árusok pénteken a hétvégére „pihentek rá”. A „Szedd magad!” akciókat hirdető kertek viszont már nyitva vannak, és sokan látogatják is őket. A szakmabeliek szerint, aki hétvégén szeretné maga megtölteni a kosarát friss szamócával, annak érdemes korán kimennie a földekre.

A zaol.hu beszámolója szerint idén Zalában is két héttel korábban indult a szabadföldi eperszezon, és a gazdálkodók az átlagosnál valamelyest több termésre számítanak. 

Az eper ára a tavalyihoz képest nem változott, de a minőségtől függően széles sávban mozog.

Fülöp Áron Márton zalai termelő szerint az idei év eddig kedvezően alakult, nem érte fagykár a szamócát, és ez az időjárási előrejelzések szerint – annak ellenére, hogy az első fagyosszent, Szervác napja most vasárnap lesz – már gyakorlatilag ki is zárható. 

A gazdálkodók ezek alapján az átlagosnál több termésre számítanak. 

A gabonavetéseknek jól jönne egy több napon át tartó esőzés, ami viszont a szamócatermésben nagy károkat okozhatna, mert az esős-párás időjárás melegágya a földiepret is megtámadó szürkerothadásnak, ami egyébként a szőlő ellensége is. A szemerkélő eső viszont nem tesz kárt a földieperben.

Itt a magyar eper, beindultak a „Szedd magad!” akciók

Most már kétségtelenül beindult az eperszezon, de még a dömping előtt vagyunk. A hazai szamóca árában is nagy különbségek vannak, spórolni pedig a „Szedd magad!” akciókkal lehet, amelyeknél szintén széles sávban mozognak az árak.

A lekvárnak valót ráérünk megvenni

Fülöp Áron Márton azt mondja: a szabadföldi eper szezonja Zalában nagyjából négy hétig tart. Szerinte ott május végéig biztosan lesz még eper, de akár június elejéig is kitarthat a szabadföldi termés. Mint kifejtette,

most még viszonylag kevesebb van, de napokon belül nagyobb mennyiségben érik be a gyümölcs, aminek az ára nagyjából megfelel a tavalyinak.

Ez ott a fővárosinál némileg alacsonyabb árakat jelent: a magasabb költséggel megtermelt fűtött fóliás eper ára 4–6 ezer forint volt kilogrammonként, a hideg fóliásé 3–4 ezer míg a szabadföldi most jelenleg körülbelül 2–2,5 ezer forintért kapható. Az minden szezonban igaz, hogy befőzéshez nem a kezdeti időszakban érdemes vásárolni, egy-két hét múlva már olcsóban hozzá lehet jutni a magyar eperhez.

 

 

eper eperszezon Szamóca magyar eper
Kapcsolódó cikkek