BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak ősgabonából készült kenyeret enne? Mutatjuk, hol vásárolhat belőle

Térkép jelöli azokat a kézműves pékségeket, illetve magukat a gazdaságokat is, ahonnan kiváló minőségű ősgabona lisztet, kenyeret vagy tésztát vásárolhatnak a fogyasztók. Az újítás oka, hogy az érintett vásárlói kör kifejezetten ezeket a termékeket keresi.

Csaknem hatvan helyszín került fel arra a térképre, amely a vásárlóknak mutatja, hogy hol találhatók meg Magyarország-szerte azok a pékségek, malmok vagy éppen gazdaságok, ahonnan kiváló minőségű ősgabona lisztet, kenyeret vagy tésztát vásárolhatnak – tudatta az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

Debrecen, 2019. július 27.A jövő évi gabonatermés megalapozására, a vetőmag genetikai tisztaságának megőrzésére diákok idegenelik az Agrárgazdaság Kft. búza vetőmag ültetvényeit Kismacs határában. A társaság a 400 hektáros területen 70 diáknak ad nyári munkalehetőséget, ahol elsősorban hazai, martonvásári és szegedi nemesítésű búza vetőmagot állít elő. A munkavállalók az ültetvényt bejárva eltávolítják a fajtaidegen egyedeket.MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
A kézműves pékségek látogatóinak sokszor már az alapanyag is kiemelten fontos, a térképre gazdaságok is felkerültek / Fotó: Oláh Tibor / MTI

Az ősgabonák a kenyérbúza rokon fajai, amely közül a legismertebb a tönköly (Triticum spelta), de az alakor (Triticum monococcum) és a tönke is reneszánszát éli. 

Az ősbúzák különálló gabonafajok, a legrégebben termesztett kalászos növényeink, amelyeket pelyvás gabonáknak is hívunk. 

Az alakort, vagy más néven egyszemű búzát az ember körülbelül 12 ezer évvel ezelőtt háziasította. A tönke a durumbúza pelyvás rokona, a Római Birodalom egyik uralkodó gabonafaja volt, amíg a tönköly a középkori Nyugat-Európában volt meghatározó. A modernkori mezőgazdaság fejlődésével a csupasz szemű búzák, a durum- és a kenyérbúza, azonban kiszorították a termesztésből ezeket az ősi és jelenleg alulhasznosított gabonafajokat, amelyek iránt újra növekvő kereslet mutatkozik. A tönköly a 90-es évektől kezdve tért vissza erőteljesen a termesztésbe, mára pedig jelentős, több mint 90 százalékos részt foglal el e három tájfajta gabona az ökológiai termesztésében. 

  • Alakor – az ősember és Ötzi, a jégember búzája (i. e. 10 ezer – i. e. 3-4 ezerig)​ 
  • Tönke − A fáraók gabonája, az ókori Egyiptom és az ókori Róma búzája (i. e. 4000–i. sz. 100)
  • Tönköly – A bronzkori Svájc és Németország gabonája (i. e. 3000–1200).  A középkorban Nyugat-Európa egyik legfontosabb búzája.

Az ősgabonák pozitív tulajdonságaik miatt, mint a kedvező beltartalmi értékük, az egyedi ízviláguk és a kémiai növényvédő szerek használata nélküli termeszthetőségük, fontos piaci lehetőséget nyújtanak a biogazdálkodóknak. A környezet- és egészségtudatos vásárlók, valamint a gasztronómia szerelmesei számára pedig értékes és változatos alapanyagot biztosítanak, ezeket az alapanyagokat pedig a kézműves pékségek (is) hasznosítják.

A fogyasztók  elsősorban azért keresik fel a kézműves pékségeket, mert bíznak a pékben, hiszen ő egyben „arca” is a terméknek. A vásárlók a kiemelkedő minőségért, a zamatos ízért, a megbízható eltarthatóságért és a kedvező élettani hatást nyújtó pékáruért járnak a kézműves pékségekbe. Egyre több vásárlót érdekel az is, hogy a kedvenc kézműves pékségében a termékpalettán a kenyérbúza mellett már az ősgabonából készült kenyerek is megtalálhatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.