BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Örülhetnek a sörivók, jónak ígérkezik az árpatermés

A gazdálkodók panaszkodnak, hogy miközben költségeik nőttek, a felvásárlási árak változatlanok. Az árpatermés azonban jó minőségű.

Javában zajlik az őszi árpa betakarítása Somogyban, és a legtöbb gazdálkodó szerint kegyes volt az időjárás, a termésátlagokra nem lehet panasz, és nedvességtartalommal sincs gond, nem kell a betakarított gabonát szárítani – derül ki a Sonline összeállításából.

20240618 Zimány

Javában zajlik az ?szi árpa aratása Somogyban. A nagy h?ségben szépen beértek a kalászok, hektáronként átlagosan 5,6-6 tonna terményt tudnak betakarítani a kombájnok.

Fotó: Lang Róbert lr
Somogyi Hírlap

Képen:  Németh Gyula, Kapostáj Zrt. termelési igazgatója
Németh Gyula, a Kapostáj Zrt. termelési igazgatója / Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Németh Gyula, a Kapostáj Zrt. termelési igazgatója elmondta, hogy az enyhe ősznek köszönhetően a tavalyinál már tíz nappal korábban megindult az aratás, hiszen a növények már tavasszal jóval fejlettebb állapotban voltak. Azt ugyanakkor problémaként említette, hogy most is a három évvel korábbi, tonnánként 70 ezer forintos áron tudják csak eladni a sörárpát, noha a költségek közben nőttek. 

Pacs László andocsi gazdálkodó is arról számolt be, hogy 

nem nőttek tavaly óta az árak, miközben a költségek nem lettek kisebbek.

Pongrácz Máté Szentgáloskér környékéről arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes sietni a betakarítással, mert a hét vége felé esőt jeleznek, és nem akarják, hogy romoljon a minőség. Szerinte az áprilisi hideg után feljebb mentek a felvásárlási árak, ám most stagnálás tapasztalható a piacon. A gazdálkodó és családja a termés többségét vetőmagként adja el.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.